Strony

Strony

sobota, 17 listopada 2018

Curry indyjskie z mango

Potrawa pachnąca Indiami, przyprawami do tego lekka i syta. Uwielbiam połączenia z owocami, tym razem mango które mogę jeść na obiad, kolację i mi się nie nudzi. Chcecie się przenieść do kuchni orientu to zapraszam.














1 pierś z kurczaka
sól, pieprz, papryka czerwona
olej kokosowy
2 cm imbiru świeżego
1 cebula
2 ząbki czosnku
curry indyjskie
1 mango
1 papryczka chili
300 ml mleczka kokosowego
1 kawałek papryki czerwonej
1 woreczek ryżu długoziarnistego 
szczypior, kolendra

Dwie łyżki oleju kokosowego rozpuszczam i studzę. Pierś z kurczaka kroję na kawałki, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, paprykę, olej kokosowy i odstawiam na 15 minut. Na tej samej patelni od oleju przesmażam na odrobione oleju cebulę poszatkowaną, imbir starty na tarce, czosnek sprasowany. Dodaję pierś  z kurczaka i dalej smażę. Dodaję curry według uznania i chwile smażę razem, na końcu wlewam mleczko kokosowe, dodaję papryki pokrojone, obrane i pokrojone mango i duszę razem pięć minut. Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Curry podaję z ryżem, posypuje kolendrą i szczypiorkiem.

1 komentarz: