Jesienne syte placki ziemniaczane z gulaszem z bakłażana, dyni, cukinii, papryki i klopsikami z pudrem grzybowym. W tej potrawie znajdziemy dużo jesiennych warzyw. Potrawa pachnie papryką wędzoną, pomidorami które dodajemy w formie przecieru. Mamy też akcent leśny.
1 bakłażan
1 cukinia mała
40 dkg dyni piżmowej
1 papryka czerwona
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
750 ml przecieru pomidorowego
sól, pieprz, papryka wędzona
natka pietruszki
klopsy:
1 pierś z kurczaka
1 jajko
1 cebula
sól, pieprz, natka pietruszki
1 łyżka pudru grzybowego/ zmielone grzyby suszone/
2 łyżki bułki tartej
mąka do obtoczenia
placki ziemniaczane:
500 g ziemniaków
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
3 łyżki mąki pszennej typ 500
olej do smażenia
Klopsy:
Pierś z kurczaka,, cebule obraną miele maszynką do mięsa. Dodaję jajko, bułkę tartą, natkę drobno pokrojoną, pieprz, sól, puder grzybowy i mieszam. Formuję małe klopsiki i obtaczam w mące.
Gulasz:
Bakłażana, cukinię, kroję w kostkę, dynię też ale obieram ją. Paprykę też kroję i cebule drobno. Na oleju przesmażam cebulę, czosnek, dodaję bakłażana i dalej przesmażam. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam paprykę, dynię, i cukinię. Wrzucam bakłażana, dodaję koncentrat pomidorowy, przecier i gotuje na wolnym ogniu około pięć minut. Do gulaszu dodaję klopsiki, przykrywam garnek i gotuję kolejne 10 minut. Na końcu doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną, natką.
Placki:
Ziemniaki obrane ścieram na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Przekładam masę na sito żeby odsączyć ją z wody. Do ziemniaków dodaję jajko, mąkę, sól, pieprz, majeranek i mieszam. Na patelni rozgrzewam olej i smażę placki. Podaję je z gulaszem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz