Strony

Strony

piątek, 14 września 2018

Zupa z mango kukurydzą i chipsem z makaronu


Słoneczna zupa kukurydziana z mango i chipsem z makaronu. Zastanawiacie się pewnie jak smakuje. Zupa jest pyszna. Lekko słodka dzięki kukurydzy i mango, lekko ostra dzięki chili. W smaku jest wyrazista i syta. Kurczak dodaję jej pikanterii, a chipsy z makaronu  chrupkości. Żałuje tylko że za mało ugotowałam zupy, bo swoja lekkością i smakiem oczarowała mnie. Jak jeszcze nie robiliście chipsów z makaronu polecam. Proste, szybkie, a jakie dobre i fajne podanie makaronu z nutą serową.



























2 kolby kukurydzy
1 mango
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pierś z kurczaka
1/2 papryczki chili
sól, pieprz
natka pietruszki
3 łyżki startego parmezanu
100 g makaronu krajanka
olej rzepakowy

Chipsy z makaronu:

Papier do pieczenia kroję na kwadraty 10 x 10 cm, sześć sztuk. Makaron gotuje aldente w osolonej wodzie, odcedzam. Patelnię rozgrzewam, układam na suchej kawałek papieru, wysypuję na nim pół łyżki startego parmezanu, na nim rozkładam makaron około łyżkę. Posypuje go z wierzchu połową łyżki parmezanu. Przykrywam drugim kawałkiem papieru, który dociskam. Smażę na wolnym ogniu aż makaron zrumieni się od spodu, potem przekładam na drugą stronę żeby też się zrumienił. Tak samo postępuje z pozostałym makaronem i serem. Jak zdejmiemy z patelni trzeba odczekać chwile, i zrywamy papier od chipsa.

Zupa:

Pierś z kurczaka kroję na kawałki, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, papryczkę chili pokrojoną i odstawiam na 30 minut.

Cebule i czosnek kroję drobno, przesmażam na oleju. Kolby kukurydzy obkrawam. Nasiona kukurydzy dodaję do cebuli, kolby obrane kroję na pół i też dodaję, wlewam półtorej litra wody i gotuję na wolnym ogniu. Mango obieram , kroję na kawałki, kawałek zostawiam do dekoracji a resztę dodaję do kukurydzy i gotuję razem około 30 minut aż kukurydza będzie miękka. 10 minut przed końcem gotowania dodaję mięso i dalej gotuję. Kurczaka wyjmuję z zupy. Kolby kukurydzy wyrzucam, nie będą już potrzebne. Resztę miksuję blenderem. Zupę przecieram przez sito. Pozbędziemy się w ten sposób łusek kukurydzy. Zupę doprawiam. Podaję z kurczakiem, chipsem z makaronu, kukurydzą, mango, natką, i chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz