Strony

Strony

niedziela, 2 września 2018

Sernik piernikowy z mango

Delikatny, puszysty sernik piernikowy z nutą mango. Jestem wielką fanką serników i pierników. Dlatego postanowiłam połączyć je żeby stworzyć coś dobrego. Wykorzystałam pierniki katarzynki Kopernik które są świetne zarówno do zrobienia spodu sernika, jak i dodatek do sera. Sernik zrobimy w mig. Wystarczą tylko chęci. Bardzo dobre są pierniki nadziewane pomarańczowe Kopernik jako dodatek do masy serowej. Dzięki temu sernik jeszcze bardziej zyskuje na swoim smaku piernikowym. Niech pierniki kojarzą nam się nie tylko ze świętami. Cały rok można zajadać się ich aromatycznym smakiem.



























 Przepis bierze udział w konkursie  #APPETYTNAKOPERNIKA

Konkurs organizowany jest przez Fabrykę Cukierniczą Kopernik



spód sernika:

150 g pierników katarzynki Kopernik
50 g masła

sernik:

50 dkg sera śmietankowego
50 dkg sera półtłustego twarogowego
200 ml śmietany kremówki 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
4 jajka wielkość M
1 budyń śmietankowy
50 g pierników katarzynki Kopernik
1 i 1/2 mango
1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej
150 g pierników nadziewanych pomarańczowych Kopernik

polewa:

100 g czekolady gorzkiej
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki śmietanki kremówki

dekoracja:

mango
melisa
pierniki
pralina piernikowa

Spód sernika:

200 g pierników rozdrobniłam blenderem. 50 g odłożyłam do sera. Do proszku piernikowego dodałam roztopione masło ciepłe i zagniatam palcami. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia.Wykładam masę piernikową i dociskam palcami. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni i wstawiam blaszkę, piekę spód pięć minut.


Sernik:

Ser mielę maszynką dwa razy. Przekładam do misy, dodaję jajka, puder, budyń, śmietanę i miksuje blenderem trzy minuty aż całość dobrze się połączy. Masę dzielę na dwie części. Do jednej dodaję pokruszone pierniki 50 g. Trzy łyżki masy piernikowej wylewam na spód podpieczony zimny, rozsmarowuje ją, układam pierniki nadziewane. Wylewam pozostałą masę piernikową.

Jedno całe mango obieram i miksuje blenderem. Dodaję do drugiej części sera, skórkę pomarańczową też. Połowę mango kroję w małą kostkę. Dodaję do sera i mieszam. Wylewam na masę piernikową. Do piekarnika wstawiam miskę z wodą, nagrzewam do temp 180 stopni termoobieg, wstawiam formę i piekę 10 minut. Po tym czasie zmniejszam na 120 stopni i piekę jeszcze 50 minut. Wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki, sernik będzie się studził. Sernik ma być ścięty, ale nawet jak wydaje nam się że jest luźny on dojdzie jak wystygnie. Zimny wstawiam do lodówki. 

Polewa:

Czekoladę łamię na kawałki, przekładam do miski, dodaję masło i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i wlewam do czekolady gorącej. 
Śmietanę ubijam mikserem na sztywno.

Na zimny sernik wylewam polewę, w kilku miejscach robię kleksy ze śmietany. Za pomocą końcówki łyżeczki robię esy floresy na czekoladzie. Sernik dekoruję.

1 komentarz:

  1. Piernik i mango? Intrygujące połączenie :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń