Obiad z pulpetami z cukinią i pysznym sosem grzybowym który zrobiłam z kani. Pulpeciki są lekkie, mogą je jeść dzieci. Zamiast kani można użyć innych grzybów, ja akurat takie miałam bo znalazłam w lesie. Pulpety podaję z ziemniakami, ale można też zjeść z kaszą.
1 pierś z kurczaka
1 cebula
1 cukinia mała
3 łyżki startego parmezanu
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka
papryczka chili
2 łyżki koperku posiekanego
mąką do obtoczenia
sos:
5 grzybów kanie
1 cebula
olej rzepakowy
2 łyżki startego parmezanu
200 ml śmietany kremówki 30 %
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
Pulpety:
Pierś z kurczaka i cebulę mielę maszynką do mięsa. Cukinię myje, nie obieram jej i ścieram na tarce jarzynowej. Cukinię startą solę i odstawiam na 30 minut aż puści sok. Przekładam ją na sito i mocno odciskam z wody. Cukinię dodaję do mięsa, wbijam jajko, dodaję parmezan, koper, bułkę tartą, sól, pieprz,przyprawę do kurczaka, papryczkę. Całość wyrabiam i formuję nieduże pulpety. Obtaczam w mące pszennej. W garnku zagotowuję dwa litry wody osolonej i wkładam pulpety. Gotuję około 5 minut od wypłynięcia na wierzch i zagotowania.
Sos:
Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję pokrojone grzyby kanie i dalej chwile smażę. Wlewam śmietanę i zagotowuję, dodaję ser, sól, pieprz, majeranek. Pulpety podaję z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz