Strony

Strony

czwartek, 14 czerwca 2018

Zupa bazyliowo szparagowa

Lekka, letnia zupa z nutą bazylii i szparagów. Zrobimy ją w 15 minut. Zapewniam że jest bardzo smaczna. Dodałam do niej ser feta bo bardzo go lubię, a zupie nadał fajnego posmaku. 














3 ziemniaki
1 pęczek szparagów białych
1 doniczka bazylii
10 dkg sera typu feta
sól, pieprz, pieprz czerwony
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki śmietany 30 %
masło klarowane
2 litry bulionu warzywnego

Na maśle klarowanym przesmażam czosnek, dodaję obrane i pokrojone ziemniaki w paski i chwilę smażę. Wlewam bulion. Szparagi obieram i kroję na kawałki. Dodaje do zupy ale bez główek, te dodam na końcu. Zupę gotuję około 10 minut. W tym czasie listki bazylii miksuję ze śmietaną blenderem. Pod koniec gotowania dodaję główki szparagów. Dodaje sól, pieprz. Na końcu wlewam bazylię, dodaję ser feta pokrojony.

1 komentarz: