Strony

Strony

niedziela, 17 czerwca 2018

Truskawkowo kawowy sernik

Sernik na zimno truskawkowy  z nutą kawy. Idealny na gorące dni dla ochłody. W tym serniku mamy dwa w jednym ciasto i kawę. Nie lubię przesłodzonych ciast dlatego cukier dodaję oszczędnie. Sernik zrobiłam w godzinę także polecam.




































spód:
180 g ciastek kruchych
50 g masła

masa serowa:
800 g serka homogenizowanego naturalnego
1 szklanka musu truskawkowego
25 g truskawek
1/3 szklanki cukru pudru
100 g czekolady białej
3 łyżki żelatyny

masa kawowa:
1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 %
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka czubata żelatyny
1 łyżka cukru pudru

dekoracja:
truskawki
kawa
mięta

Spód:
Ciasta kruszę w misie blendującej, przekładam do miski, dodaję roztopione ciepłe masło i mieszam palcami. Dno formy o wymiarach 27 cm na 18 cm  wykładam papierem do pieczenia, wysypuję masę z ciastek i dociskam palcami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni i piekę 5 minut.

Masa serowa:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Żelatynę namaczam w 6 łyżkach zimnej wody, i rozpuszczam w mikrofalówce. Do miski przekładam serki,cukier, dodaję mus truskawkowy, mieszam mikserem. Wlewam stopniowo jeszcze ciepłą czekoladę i cały czas mieszam mikserem. Do ciepłej żelatyny dodaję trzy łyżki masy serowej i mieszam. Dopiero wtedy wlewam do reszty sera cały czas miksując.

Masa kawowa:
Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno z cukrem. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody i rozpuszczam w mikrofali. Do ciepłej żelatyny dodaję łyżkę śmietany i mieszam. Kawę zalewam trzema łyżkami gorącej wody i rozpuszczam. Do ubitej śmietany wlewam ostudzoną kawę, i mieszam, a na końcu stopniowo żelatynę i mieszam mikserem.

Na spód ciasteczkowy zimny wylewam masę serową, wciskam w nią truskawki i wkładam do lodówki na 30 minut. Następnie wylewam masę kawową i znowu wstawiam do lodówki. Sernik chłodzę. Przed podaniem dekoruję truskawkami i kawą.


1 komentarz: