Lekkie ciasto porzeczkowe z owocami lata. Wykorzystałam jeszcze maliny, jagody. Dzięki czemu jest jeszcze lepsze. Puszysty biszkopt, lekko kwaskowa masa porzeczkowa bardzo dobrze się łączą. Jest proste do zrobienia, i na pewno będzie wam smakować.
5 jaj wielkość M
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżka maki ziemniaczanej
masa porzeczkowa:
500 ml śmietany kremówki 30 %
500 g porzeczek czerwonych
1/2 szklanki cukru
3 łyżki żelatyny
pozostałe:
2 galaretki czerwone
1/2 szklanki jagód
200 g malin
100 g porzeczek czerwonych
Biszkopt:
Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i cały czas ubijam. Jak piana będzie lśniąca dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem chwilę. Mąki przesiewam i dodaję , delikatnie mieszam od spodu łezką drewnianą. Dno formy o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę 15 minut. Biszkopt po wyjęciu studzę.
Masa porzeczkowa:
Porzeczki myję i obieram, przekładam do garnka zostawiając 100 g, dodaje cukier i gotuję na wolnym ogniu aż zrobią się miękkie. Przekładam na sito i wyciskam z nich sok. Żelatynę namaczam w 1/3 szklance wody zimnej, dodaję do gorącego soku porzeczkowego i rozpuszczam. Odstawiam do lekkie stężenia. Śmietanę kremówek schłodzoną ubijam mikserem. Dodaję galaretkę porzeczkową i miksuję aż się połączą.
Biszkopt przekrawam na pół, na jego spód wylewam masę porzeczkową, wciskam w nią odłożone 100 g porzeczek i wkładam do lodówki. Jak stężeje, wykładam drugi blat biszkoptu. Układam na nim owoce jagody, maliny, porzeczki. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wody gorącej i jak lekko stężeje wylewam na owoce. Wstawiam do lodówki do stężenia.
Twoje ciasto wygląda ja z cukierni
OdpowiedzUsuń