Pyszna lekka sałatka ze szparagami zielonymi. Ich sezon jest tak krótki że warto dodawać je do wielu dań. Uwielbiam takie sałatki, bo są zdrowe, kolorowe, można je zrobić na wynos. Moc witamin i radości na talerzu. Można ją jeść oczami.
1 opakowanie roszponki
15 gron winogrono ciemne
10 truskawek
10 oliwek czarnych
1 mango
1/2 pęczka szparagów zielonych
50 g sera feta kostki
grzanki
1 papryczka chili
1 cebula czerwona
natka pietruszki
sos:
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy francuskiej
sól, pieprz
1/2 łyżeczki miodu
1 łyżka octu winnego
sos:
Składniki sosu przekładam do słoiczka,zakręcam go i mocno potrząsam aż sos zrobi się gęsty.
Końce szparagów odcinam, resztę kroję na kawałki. w garnku zagotowuje wodę z odrobiną soli i cukru. Do gotującej wrzucam szparagi ale bez główek. Gotuję 4 minuty, potem wrzucam główki i gotuję jeszcze dwie minuty. Szparagi odcedzam i przelewam zimna wodą. Mango obieram i kroję na kawałki, truskawki kroję na plastry, winogrono na pół, cebule w piórka. Roszponkę myję, osuszam i układam na talerzu. Dodaję owoce, szparagi, ser feta, cebulę, oliwki, pokrojoną chili. Sałatkę polewam sosem przed podaniem. Posypuje natką, podaje z grzankami
Lubię wszelkiej maści sałatki, ale zwykle dodaję do nich pierś z kurczaka lub łososia. Pomysł z dodaniem mango bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuń