Strony

Strony

poniedziałek, 28 maja 2018

Rabarbarowiec z kremem

Lekkie ciasto na biszkopcie z rabarbarem w roli głównej. Do tego szczypta czekolady i bezy domowe i wyszło pyszne połączenie. Na jednym  kawałku nie skończycie.   


































Biszkopt:
3 jajka wielkość M
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej typ 500
1 łyżka mąki ziemniaczanej/ razem mąki pszennej i ziemniaczanej ma być 1/2 szklanki/

galaretka rabarbarowa:
2 galaretki truskawkowe
1 i 1/2 kg rabarbaru pokrojonego
4 łyżki cukru trzcinowego
1/2 cytryny


Krem:
500 ml śmietanki kremówki 30 %
1 galaretka cytrynowa
ciastka kakaowe typu petibery

dekoracja:
50 g czekolady gorzkiej
bezy

Biszkopt:
Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki żeby miały temperaturę pokojową. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i cały czas ubijam. Jak piana będzie lśniąca dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem chwilę. Mąki przesiewam i dodaję , delikatnie mieszam od spodu łezką drewnianą. Dno formy o wymiarach 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę 15 minut. Biszkopt po wyjęciu studzę.

Galaretka:
Rabarbar, kroję, myję, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier i gotuję na wolnym ogniu aż lekko zmięknie i puści sok. Do gorącego dodaję galaretkę i mieszam aż się rozpuści. Zostawiam do lekkiego stęgniecia. Wylewam na biszkopt i wstawiam do lodówki.

Krem:
Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 1/3 szklance gorącej wody. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno, dodaję lekko ciepłą galaretkę i mieszam mikserem. Wylewam na rabarbar połowę śmietany, układam jedno ciastko obok drugiego, i wylewam na nie pozostałą śmietanę. Wstawiam ciasto do lodówki. Przed podaniem dekoruję startą czekoladą i bezami.

2 komentarze: