Strony

Strony

sobota, 19 maja 2018

Kisiel rabarbarowy pod kruszonką


Obłędny kisiel lekko kwaskowy, rabarbarowy zapiekany pod kruszonką. Czas przygotowania godzina. Nakład pracy prawie żaden. Nie mogłam się powstrzymać więc jeszcze ciepły kisiel pałaszowałam, a do tego ta chrupiąca pomarańczowa kruszonka. Udało mi się kupić cukier pomarańczowy i dlatego ten smak. O  migdałach nie będę się rozpisywać bo jestem od nich uzależniona. Bardzo dobry deser dla niespodziewanych gości.






























80 dkg rabarbaru pokrojonego  na kawałki
1/2 opakowania kisielu żurawinowego
3 łyżki cukru trzcinowego

kruszonka:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
110 g masła
60 g cukru pomarańczowego
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki migdałów

Rabarbar kroję i myję, przekładam do garnka, dodaję cukier i gotuję aż puści sok i lekko zmięknie. Kisiel rozrabiam w 1/5 szklance wody i wlewam do gotującego rabarbaru. Przelewam do naczynia do zapiekania i odstawiam na 30 minut aż przestygnie, może być lekko ciepły, ale ma się ściąć.

Kruszonka:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło i zagniatam palcami. Na końcu dodaję cukier trzcinowy i pomarańczowy/ można go zastąpić waniliowym/ i już krótko łączę palcami, ale nie za długo bo cukier się rozpuszcza pod wpływem ciepła palców i kruszonka będzie twarda. Na kisiel wykładam kruszonkę. Migdały zalewam gotującą woda i odstawiam na 30 minut. Obieram ze skórki, i kroję nożem. Wykładam na kruszonkę. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni i góra dół i wstawiam naczynie. Piekę 30 minut aż kruszonka się zrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz