Sycący gulasz wege, ale zapewniam że miłośnikom mięsa też będzie smakować. Zrobiłam go za mało, bo nie spodziewałam się że będzie miał takie wzięcie. Uwielbiam takie dania które są lekkie i syte.
1 cukinia mała
1 papryka czerwona
40 dkg pieczarek małych
1 cebula
400 ml przecieru pomidorowego
2 gałązki selera naciowego
1 marchewka
sól, pieprz
rozmaryn, papryka wędzona, oregano suszone
natka pietruszki
papryczka chili
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy
6 pomidorków koktajlowych
Pieczarki myje, osuszam i kroję na pół. Najlepsze są małe. Cukinie kroję w plastry 0,5 cm i na pół. Paprykę kroję w kostkę. Pomidorki na pół. Cebule i czosnek drobno kroję przesmażam na oleju rozgrzanym. Do cebuli dodaje paprykę i startą na tarce jarzynowej marchewkę i dalej przesmażam. Pieczarki smażę na osobnej patelni, dodam je na końcu do potrawy. Do papryki wlewam przecier pomidorowy, dodaję pokrojony seler naciowy na małe kawałki, i plastry cukinii, pomidorki. Patelnie przykrywam i duszę gulasz na małym ogniu około pięć minut. Cukinia nie ma być rozgotowana, a seler będzie aldente. Na końcu dodaję pieczarki, sól, pieprz, rozmaryn, oregano, papryczkę chili i wędzoną. Dusze jeszcze 3 minuty. Podaję z natką pietruszki.
Oj coś dla mnie! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com
Prezentuje się niezwykle smakowicie. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2018 :)
OdpowiedzUsuńDanie jest przepyszneeee!!!!
OdpowiedzUsuń