Strony

Strony

wtorek, 27 marca 2018

Galareta z warzywami i kurczakiem


Wiosenna świąteczna galareta z warzywami i piersią z kurczaka. Delikatna z jajkiem które uwielbiam . Wielkanoc to obowiązkowo jajka spożywane w różnej postaci.

Atmosfera świąt sprzyja spożywaniu posiłków, które mogą powodować silne wzdęcia. Tylko jedna kapsułka Espumisan MAX w czasie lub po świątecznym posiłku* i znów możesz cieszyć się swobodą kontaktu z najbliższymi.



























3 jajka
200 g kukurydzy z puszki
150 g groszku mrożonego
1 pierś z kurczaka
5 marchewek dużych
1/2 brokuła
10 łyżeczek żelatyny
sól
1 por zielona
1 kawałek selera
natka pietruszki pęczek

warstwa majonezowa:

150 ml majonezu
3 łyżki śmietany ukwaszonej 18 %
2 łyżeczki żelatyny

majonez do dekoracji wierzchu


Marchew, seler, obieram,  myje i przekładam do garnka, dodaje por i pierś z kurczaka, sól, dwa litry wody. Na wolnym ogniu gotuje wywar około 30 minut od zagotowania. Ostawiam do przestygnięcia. Jajka gotuję na twardo. Brokuł dziele na małe różyczki i wrzucam do gotującej wody posolonej, dodaję odrobinę cukru i gotuję dwie minuty bez przykrycia. Odcedzam i przelewam zimną wodą. W tej samej wodzie gotuję groszek bez przykrycia dosłownie dwie minuty, żeby nie stracił kolor.
Z wywaru wyjmuje pierś, marchew, por i seler zjadam. Żelatynę namaczam w 1/2 szklance zimnej wody. Następnie podgrzewam wywar, odlewam półtora litra i rozpuszczam w nim żelatynę.
Formę keksówkę o wymiarach  25x12 cm wykładam całą folią spożywczą. Z czterech marchewek wycinam na całej długości za pomocą małej foremki serca. Na dno keksówki układam plastry marchewki z których wcięłam serca. Wysypuje groszek, i zalewam wywarem tak żeby pokrył warzywa. Wstawiam na 10 minut do lodówki. Na groszek wysypuję kukurydzę, układam jajka wzdłuż, po bokach jaj układam marchewkowe serca, posypuję natką pietruszki pokrojoną. Zalewam wywarem żeby przykrył warzywa. Wstawiam na 10 minut do lodówki. Pierś z kurczaka kroję na plastry, układam na warzywach. Majonez i śmietanę mieszam, dodaję żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wywaru i mieszam. Wylewam na pierś z kurczaka. Wstawiam na 10 minut do lodówki. Brokuł układam na warstwie majonezowej i zalewam wywarem tak żeby przykrył całość. Wstawiam na noc do lodówki. Przed podaniem dekoruję kwiatkiem z piątej marchewki, majonezem.

„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”



Przy świątecznym stole

2 komentarze:

  1. Jak zwykle pięknie i kolorowo u Ciebie!!!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pięknie a czym wyciąć serca z marchwi? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń