Babka mocno zielona, wiosenna, pachnąca miętą i cytryną. Zrobiona z dodatkiem kisielu i naturalnego lukru miętowego. Na świątecznym stole będzie w sam raz. Miętę można dodać też do ciasta, ja o tym zapomniałam.
200 g mąki pszennej typ 500
140 g cukru pudru
200 g masła
4 jajka wielkośc M
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka spirytusu
1 cytryna
1 kisiel żurawinowy
1 kisiel zielony u mnie kiwi
lukier:
1 szklanka cukru pudru
białko jajka
1 mała garstka listków mięty
kilka kropel soku z cytryny
dekoracja kwiatki jadalne
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaję stopniowo po jednym żółtku i dalej ucieram mikserem. Do masła dodaje przesianą mąkę, proszek, startą skórkę z cytryny i sok z połowy cytryny i mieszam.
Połowę ciasta odkładam do drugiej miski. Do jednej części dodaję kisiel żurawinowy, do drugiej kisiel kiwi i mieszam. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Dodaje po połowie do każdej masy i mieszam już wtedy delikatnie łyżką. Keksówkę o wymiarach 25x12 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam część masy zielonej, na to część masy różowej, znowu zielona, różowa. Formę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160-170 stopni góra na godzinę, przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest dopieczone. Po upieczeniu wyjmuje babkę z formy na deskę do przestygnięcia.
Lukier:
Listki mięty, przekładam do moździerza, dodaje cukier puder 2-3 łyżki i ucieram aż liście ładnie puszczą kolor i rozetrą się, można dodać kilka kropel cytryny.
Resztę pudru ucieram z białkiem, ale dodaję je w małych ilościach. Babkę lukruję lukrem białym i miętowym., dekoruję kwiatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz