Strony

Strony

środa, 28 lutego 2018

Roladki z pomidorami mozzarellą i bazylią i purre z marchewki fioletowej



Niedawno odkryłam filetową marchewkę i musiałam ją wypróbować. W smaku jak dla mnie lepsza od pomarańczowej. Podałam ją z roladkami i ziemniakami truflowymi.Obiad smakował wszystkim.

























1 pierś z kurczaka
6 pomidorów suszonych
1 kulka mozzarelli
kilka listków bazylii
sól, pieprz
papryka wędzona
2 marchewki fioletowe
1/2 kg ziemniaków truflowych fioletowych
olej rzepakowy
1 łyżka masła
natka pietruszki


Pierś z kurczaka nacinam wzdłuż, ale nie do końca w trzech miejscach. Posypuję solą, pieprzem, papryką wędzoną, w środek pierwszego nacięcia wkładam trzy pomidory po długości. W drugie nacięcie wkładam plastry mozzarelli i listki bazylii, w trzecie nacięcie wkładam pomidory. Roladę mocno związuje nitką tak żeby nadzienie nie wypłynęło podczas smażenia. Obsypuję z wierzchu papryką i solą. Smażę na wolnym ogniu na oleju, obracając z każdej strony od czasu do czasu i podlewam wodą. Po usmażeniu usuwam nitkę.
Ziemniaki i marchew obieram. Gotuję w jednym garnku z solą. Marchewkę wyjmuję, przekładam do miski, dodaję masło, i miksuję blenderem. Roladę podaję z pure z marchewki i ziemniakami truflowymi, posypuję natką.



1 komentarz: