Rozgrzewająca zupa boczniakowo pieczarkowa na bazie gęstego koncentratu pomidorowego Winiary. Zupa jest lekka, aromatyczna lekko ostra. Podaję ją z szaszłykami z naleśników pomidorowych zrobionych też na bazie koncentratu. Moja porcja zupy okazała się za mała bo tak rodzinie smakowała.
szaszłyki:
1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
5 łyżek pomidorowa koncentrat z przyprawami Winiary
3 łyżki wody gazowanej
szczypta soli
1/3 szklanki mleka
2 łyżki oleju
100 g sera feta
koperek świeży
zupa:
200 g pieczarek
250 g boczniaków
1 cebula
1 por biała część
1 marchewka
1 kawałek selera
1 kawałek papryczki chili
250 ml pomidorowa koncentrat z przyprawami Winiary
sól, pieprz
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
2 ząbki czosnku
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
natka pietruszki
Szaszłyki:
Do wysokiego pojemnika przysypuję mąkę, dodaję jajko, koncentrat pomidorowy, wodę, mleko, olej, sól i miksuję blenderem. Ciasto odstawiam na godzinę. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Następnie układam na nich pokruszony ser feta, koperek pokrojony i zwijam w rulon. Kroje na kawałki i nakłuwam na patyczki do szaszłyków.
Zupa:
Seler obrany ścieram na tarce, marchewkę kroję w kostkę, por drobno kroję. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i gotuję około 15 minut.
Na patelni na oleju smażę cebulę pokrojoną, dodaję boczniaki i pieczarki pokrojone i chwilę przesmażam. Dodaję do zupy. Na tej samej patelni przesmażam sprasowany czosnek z koncentratem pomidorowym , papryczką chili pokrojoną, około minutę. Przelewam też do zupy. Zupę gotuję jeszcze 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną. Zupę podaję z natką i szaszłykami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz