Letnia zapiekanka z masą migdałową, makaronem świdry i owocami sezonowymi. Do zapiekanki zrobiłam pyszny sos jeżynowy który idealnie pasuje. Makaron polecam nie tylko w wersji wytrawnej ale też na słodko. Tym razem w ruch poszedł makaron świdry Lubella. Można go użyć nie tylko do zapiekanek.
1 szklanka migdałów
3 szklanki wody
200 g makaronu świdry Lubella
2 łyżki budyniu waniliowego
4 łyżki cukru trzcinowego
100 g borówek
100 g malin
300 g jeżyn
2 łyżki migdałów obranych
mięta
Migdały zalewam gorącą wodą i odstawiam na 30 minut. Zdejmuję z nich skórkę i zalewam je dwoma szklankami wody mineralnej, odstawiam na noc. Na drugi dzień miksuję blenderem dolewam kolejną szklankę wody. Przelewam na sitko wyłozone gazą i odsączam mleko kokosowe. Mleko wykorzystuję do koktajli. Pozostały miąż po zmiksowaniu migdałów nie wyrzucam tylko wykorzystuję do zapiekanki. Nie odciskam mocno bo zależy mi żeby masa nie była sucha. Dodaję do niej budyń , cukier dwie łyżki i mieszam. Makaron gotuję aldente mieszam z masą migdałową i wykładam do naczynia do zapiekania. Wkładam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 30 minut góra dól
200 g jeżyn przekładam do rondelka, dodaję dwie łyżki cukru i gotuję na wolnym ogniu aż sos zrobi się gęsty. Przecieram go przez sitko, bo nie lubię pestek. Po wyjęciu z piekarnika wylewam sos na zapiekankę, dekoruję owocami i migdałami oraz miętą.
#lubelloveinspiracje i #lubella #fetowanielata
Dawno nie jadłam zapiekanki makaronowej! Taka w formie deseru musi być super :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/