Pomidorowa
z akcentem zielono mi. Kluseczki są pyszne, mają piękny kolor i możemy w
nich przemycić zieloną pietruszkę za którą ie przepadają dzieci. Ze
świeżych pomidorów palce lizać.
1 i 1/2 kg pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1/3 szklanki śmietany kremówki 36 %
1 łyżka masła
olej rzepakowy
2 łyżki sera feta
kluseczki:
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 pęczek natki pietruszki
1/3 szklanki wody zimnej
sól
Cebule obieram i przesmażam na oleju. Dodaję umyte i pokrojone pomidory z których wycinam środki. Smażę razem z cebulą aż się zredukują. Przecieram przez sitko. Do wywaru drobiowego dodaję przecier pomidorowy zagotowuję, wlewam śmietanę i zdejmuję z gazu. Doprawiam solą, pieprze, dodaję masło.
Kluski.:
Natkę pietruszki kroję, przekładam do garnka, dodaję wodę i miksuję blenderem. Przecieram przez sitko. Do miseczki wsypuję mąkę, dodaję jajko, pietruszkowy wywar, sól i mieszam widelcem. Ciasto musi być w miarę luźne. W garnku zagotowuję wodę i do gotującej przecieram przez specjalne sitko ciasto.Można też z łyżeczki kłaść ciasto do wody . Zagotowuję i od tego momentu gotuję jeszcze około trzy minuty na wolnym ogniu. Zupę podaję z kluseczkami i serem feta pokruszonym oraz natką.
Świetny pomysł z tymi kluseczkami. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuń