Szybka, prosta przekąska, przystawka, szybka do zrobienia. Można je jeść na zimno i na ciepło. Z sosem malinowym i łososiem wędzonym są pyszne. Na jednej nie poprzestaniemy.
1 arkusz ciasta francuskiego
100 g łososia wędzonego
200 g malin
1/2 opakowania sera feta
6 pomidorów koktajlowych
tymianek, bazylia świeża
sos:
maliny
1 łyżka sosu balsamico
1 łyżka płaska miodu
sól, pieprz
1 łyżka soku z cytryny
Ciasto francuskie kroję na 6 kwadratów 12X12 cm . Formę do pieczenia muffin smaruję dokładnie tłuszczem. Kwadraty ciasta wykładam we wgłębienia formy i dociskam. Na dno każdej babeczki wykładam ser feta, pokrojonego pomidora koktajlowego, kawałki łososia, z wierzchu posypuję tymiankiem świeżym. Wkładam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dól i piekę około 30-35 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia dodaję po kilka malin.
Resztę malin przekładam do rondelka, dodaję sos balsamico, miód, cytrynę i podgrzewam aż maliny zrobią się miękkie. Przecieram przez sito, pestki wyrzucam i przekładam sos z powrotem do rondelka. Dodaję sól, pieprz i chwilę redukuję aż zrobi się gęsty. Babeczki polewam sosem przed podaniem, dekoruję bazylią.Babeczki przed wyjęciem z formy lekko obkrawam łatwiej wtedy wyjdą.
Bardzo fajny pomysł
OdpowiedzUsuń