Letni chłodnik z wiśniami i chmurkami z białka. Z dodatkiem kaszy jaglanej i nutą mięty. Zupka jest pyszna i zapewniam że na jednej porcji się nie skończy.
1 chłodnik wiśniowy Winiary
300 ml wody
1 szklanka wiśni
500 ml zsiadłego mleka
4 gałązki mięty
1 łyżka soku z cytryny
1 białko
szczypta soli
1 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej
Do garnka wlewam wodę, dodaję wiśnie, sok z cytryny, gałązki mięty. i gotuję pięć minut. Zdejmuję z gazu, wykładam miętę, wsypuję chłodnik wiśniowy i mieszam. Odstawiam do przestygnięcia. Do zimnego wywaru wlewam mleko zsiadłe. Białko ubijam na sztywno z odrobiną soli.W drugiem garnku zagotowuję dwie szklanki wody i łyżką nakładam do wrzącej wody pianę. Obgotowuje z każdej strony około minutę.Chłodnik podaję z pianą, miętą i kaszą jaglaną.
Na upały idealne! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/