Torcik wytrawny który jest dobry ciepły i zimny. Lekki, ze szpinakiem i łososiem oraz pomidorami. Bardzo lubię takie zapiekane torty. Zapewniam że zniknie szybko. Na drugi dzień też jest dobry na zimno.
400 g makaronu spaghetti Barilla
300 g sosu Arrabiatta Barilla pomidorowo paprykowy
15 dkg sera żółtego
warstwa łososiowa:
40 dkg filetu z łososia
125 g szpinaku
1 ząbek czosnku
1 cebula
sól, pieprz
przyprawa do ryb
200 g śmietany gęstej 18 %
2 jajka
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
koper świeży
olej
wierzch:
1 kulka mozzarelli
pomidorki koktajlowe rożne rodzaje
Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam i dzielę na dwie części. Na patelnię przekładam połowę makaronu dodaję sos pomidorowo paprykowy, pokrojony ser żółty, doprawiam solą, pieprzem według uznania. Formę o średnicy 23 cm smaruję, wykładam makaron pomidorowy.
Filet z łososia kroję na małe kawałki, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, przyprawę do ryby i odstawiam na 30 minut do lodówki. Na patelni przesmażam pokrojoną cebulę i czosnek, dodaję szpinak i szpinak przesmażam dosłownie minutę. Doprawiam solą, pieprzem. Do miski wbijam dwa jajka, dodaję śmietanę gęstą, koper pokrojony, łososia, sól, pieprz, i czosnek sprasowany, drugą połowę makaronu.
Wykładam połowę makaronu rybnego, na niego szpinak i resztę makaronu z łososiem. Na wierzchu układam plastry mozzarelli i połówki pomidorków. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i zapiekam 40-45 minut. Można torcik przykryć w trakcie folią aluminiową jak zacznie się spiekać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz