Szybkie, proste i orzeźwiające tarteletki z truskawkami i mango. Nie za słodkie, do kawy taka mała przyjemność którą możemy zaskoczyć rodzinę. Bardzo lubię i mango i truskawki dlatego takie połączenie :-)
ciasto kruche:
170 g mąki pszennej
2 żółtka
80 g masła zimnego
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody
1 łyżka skórka z pomarańczy tarta kandyzowana
warstwa mango:
1 mango duże
2 łyżeczki pełne żelatyny
warstwa truskawkowa:
20 dkg truskawek
300 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny pełne
pozostałe:
10 dkg truskawek do dekoracji
mango kawałek
melisa
Ciasto:
Do miski przekładam składniki na ciasto, kroję nożem i zagniatam krótko rękoma. Wstawiam ciasto do lodówki na godzinę, albo do zamrażalnika na 20 minut. Ciasto dzielę na 8 części. Każdą cześć rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką. Przekładam do foremki tarteletka o średnicy 9 cm, i palcami ugniatam. Nakłuwam spód w kilku miejscach widelcem. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i zapiekam 15 minut aż się zrumienią.
Mango obieram, kroję i przekładam do miski, miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofali. Dodaję do musu mango i mieszam. Wylewam do tarteletek i wstawiam do lodówki.
Truskawki obieram, miksuję blenderem. Żelatynę zalewam pięcioma łyżkami zimnej wody i rozpuszczam w mikrofali. Dodaję do musu truskawkowego. Śmietanę kremówkę ubijam z pudrem. Dodaję mus truskawkowy i miksuję cały czas. Wstawiam do lodówki aż masa zgęstnieje. Przekładam do szprycy i dekoruję tarteletki. Układam truskawki, mango, melisę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz