Szarlotka która jest moją ulubioną. Nie przesłodzona, krucha, i znika jeszcze ciepła. Nadzienie fajnie się rozpływa. Ma delikatny smak truskawek i rabarbaru. U mnie nie zdążyła przestygnąć, bo nie mogliśmy się jej oprzeć.
składniki ciasto:
150 g masła zimnego
50 g smalcu
260 g mąki pszennej
4 żółtka
sól szczypta
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru pudru
nadzienie:
70 dkg rabarbaru
30 dkg truskawek
1 i 1/2 opakowania kisielu żurawinowego z cukrem
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 szklanki wody
kruszonka:
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła
1 łyżka cukru trzcinowego
bita śmietana do dekoracji
Masło zimne kroję, przekładam do miski, dodaję smalec, przesianą mąkę, żółtka, cukier puder, sól proszek do pieczenia i ciasto zagniatam szybko rękoma. Wkładam na 30 minut do zamrażalnika. Wykorzystałam formę o średnicy 22 cm. 1/4 ciasta odkładam. Pozostałe rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką na średnicę formy plus boki. Ciasto przekładam do formy. Jak ciężko przełożyć cały arkusz ciasta można dno wykleić ciastem i potem boki formy dokleić. Spód ciasta nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dól i wstawiam na 20 minut aż się zrumieni.
Nadzienie:
Rabarbar nie obieram, kroję na kawałki 1,5 cm myję i przekładam do garnka. Dodaję truskawki obrane, cukier trzcinowy i chwilę przesmażam dosłownie 2-3 minuty. Kisiel rozrabiam w 1/2 szklance wody i wlewam do rabarbaru. Chwilę gotuję aż zgęstnieje. Odstawiam do przestygnięcia.
Na podpieczone zimne ciasto wykładam rabarbar. Resztę ciasta rozwałkowuję i wycinam paski 1 cm szerokie i robię kratkę z ciasta.
Kruszonka:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło i zagniatam palcami, na końcu dodaje cukier i już tylko chwilę zagniatam. Kruszonką posypuje kratkę na szarlotce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 35 minut.
Dekoruję śmietaną. Podaję ciepłą.
dla mnie to ciacho idealne! :)
OdpowiedzUsuń