Lekki, zdrowy obiad. Mango bardzo fajnie smakuje w połączeniu z łososiem. Obiad który zrobimy szybko. A pesto ze szpinaku jest bardzo dobre i proste w przygotowaniu.
2 kawałki łososia
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka sosu balsamico
pesto:
100 g szpinaku
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
olej do smażenia
sól, pieprz
2 łyżki startego parmezanu lub innego sera
2 łyżki pestek z dyni
200 g makaronu gniazda
salsa:
1 mango
1 cebula czerwona
1 papryczka chili
oregano świeże
sól, pieprz
Łososia przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, majeranek, sól, pieprz, balsamico. Łososia obtaczam dokładnie w marynacie i odstawiam na godzinę albo dłużej.
Pesto:
Na patelni prażę pestki dyni, odkładam do rondelka. Na tej samej patelni na oleju przesmażam pokrojony czosnek, dodaję umyty i osuszony szpinak i przesmażam chwilę dosłownie. Szpinak przestudzony dodaję do pestek, wlewam oliwę z oliwek, sól, pieprz, parmezan i całość miksuje blenderem.
Makaron gotuję według opakowania. W tym czasie kroję mango w kostkę, przekładam do miseczki, dodaję pokrojone chili, cebule czerwoną, sól, pieprz, oregano świeże.
Łososia smażę na oleju na patelni grillowej. Podaję z salsą z mango i makaronem z pesto.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń