Ostatni dzwonek na obiad ze szparagami. U mnie w wersji szybkiego obiadu, jednonaczyniowego.Aromatyczny kurczak gyros z młodymi ziemniakami i szparagami palce lizać.
marynata:
4 udka z kurczaka
sól, pieprz
2 łyżeczki przyprawy gyros
1 cebula
4 łyżki oleju
2 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki tymianku
5 gałązek koperku
pozostałe:
1/2 pęczka szparagów zielonych
10 pomidorków koktajlowych
1/2 kg ziemniaków młodych małych
koper świeży
sól, pieprz
rozmaryn, tymianek 1 lyżeczka
4 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1 główka czosnku
Udka kurczaka umyte, osuszone przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebule, sól, pieprz, przyprawę gyros, olej, ocet winny, rozmaryn, tymianek, koper pokrojony. Kurczaka obtaczam w marynacie i odkładam na noc do lodówki.
Ziemniaki młode nie obieram tylko skrobię. Przekładam do miski, dodaję olej, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek. Udka z kurczaka przesmażam na patelni z każdej strony około trzy minuty. Do naczynia do zapiekania przekładam ziemniaki i wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni na 15 minut, następnie dodaję udka, pokrojoną na pół główkę czosnku i piekę jeszcze 30 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia dodaję szparagi zielone i pomidorki koktajlowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz