Mój pierwszy cukier fiołkowy. Udało mi się w tym roku zdążyć na wysyp kwiatów i tak oto powstał fajny fioletowy aromatyczny cukier. Idealny do deserów, dekoracji. Można go przechowywać.
1 szklanka płatków fiołków
2/3 szklanki cukier kryształ
Kwiaty fiołków obrywam z płatków. Aromat jest właśnie w płatkach. Przekładam płatki do moździerza, dodaję cukier i ucieram. Zrobiłam to w trzech porcjach, żeby lepiej rozetrzeć płatki kwiatów. Cukier wysypuję na papier do pieczenia i zostawiam na noc w ciepłym i suchym miejscu. Nie suszę w piekarniku bo straci aromat.. Na drugi dzień cukier kruszę palcami, ponieważ sklei się i przekładam do słoiczka. Można przechowywać go kilka miesięcy. Ma niepowtarzalny zapach. Im więcej płatków dodamy tym intensywniejszy kolor i zapach uzyskamy.
Przepiękny kolor!
OdpowiedzUsuńNa pewno doda uroku wielu wypiekom...
:)
Aż przez monitor mi zapachnialo! Cudownie musi smakować!
OdpowiedzUsuńSuper sprawa, muszę zrobić ten cukier na święta.
OdpowiedzUsuń