Wiosna już nadeszła astronomiczna, to czas żeby zagościła też na talerzu. Lekka sałatka z kuskusem i chipsami z salami oraz awokado. W towarzystwie wiosennych bratków.
1 garść roszponki
5 liści sałaty strzępiastej
1/2 awokado
4 rzodkiewki
5 dkg sera dojrzewającego
papryczka chili
5 dkg salami pepperoni
1/4 szklanki kaszy kuskus
4 pomidorki koktajlowe
10 oliwek zielonych
bratki
pieprz czerwony
1 łyżka soku z cytryny
sos francuski
natka pietruszki
rzeżucha
Kaszę zalewam gorącą wodą zgodnie z instrukcją opakowania. Salami kroję w cienkie plastry i przesmażam na patelni na chipsy. Sałatę, roszponkę myję osuszam i układam na talerzu. Dodaję chipsy z salami, połówki pomidorków, ser. Awokado obieram i skrapiam sokiem z cytryny. Kroję na kawałki i dodaję do sałatki. Rzodkiewki kroję w plastry, chili drobno, dodaję też oliwki, kaszę wystudzoną. Polewam sosem, posypuję natką i rzeżuchą oraz bratkami.
Jest tak piękna,że żal jeść. Wspanialsza niz bukiet ;)
OdpowiedzUsuń