Strony

Strony

środa, 2 listopada 2016

Domowy hamburger


Hamburger zrobiony od podstaw. Rodzina orzekła że jest lepszy od kupnego. Polecam zrobić bułki samemu, można je przechowywać do trzech dni. Jeżeli chodzi o dodatki można wykorzystać to co lubimy i mamy w lodówce.



































przepis na 8 sztuk

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 dkg drożdży
3/4 szklanki letniego mleka
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
3/4 łyżeczki soli
1 jajko


do posmarowania
1 żółtko
1 łyżka mleka
sezam

kotlety burgery:
70 dkg wołowiny
1 cebula duża
3 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
2 łyżki ketchupu
1 łyżeczka papryki mielonej
1 łyżeczka przyprawy do wołowiny
sól, pieprz
1 jajko
olej do smażenia

pozostałe
2 pomidory
2 ogórki korniszony
1 ogórek zielony mały
1 cebula czerwona
szpinak baby

sos:
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
8 plastrów sera żółtego

Do miski przekładam drożdże dodaję dwie łyżki mąki, cukier, mleka tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam na 30 minut, aż zaczyn będzie pracował, przykrywam ściereczką. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, resztę mleka, jajko i wyrabiam mikserem ciasto. Na końcu dodaję masło roztopione zimne i dalej wyrabiam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny aż podwoi swoją objętość. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam, formuję wałek który dzielę na osiem części. Formuję kulki,  układam na blaszce wysmarowanej i odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół. Bułki przed pieczeniem smaruję żółtkiem rozmieszanym z mlekiem, posypuję sezamem.Wstawiam na 15 minut aż się ładnie zrumienią.

Burgery:
Mięso mielę razem z cebulą obraną i czosnkiem, przekładam do miski, dodaję musztardę, ketchup, paprykę mieloną, przyprawę do wołowiny, sól, pieprz, jajko i całość dobrze wyrabiam rękoma. Mięso musi być dobrze wyrobione , kleiste. Dziele je na osiem części i formuję płaskie kotlety, które układam na papierze do pieczenia. Smażę na rozgrzanym oleju aż się zrumienią.

Sos:
Jogurt mieszam z majonezem, dodaję czosnek sprasowany, sól, pieprz.i mieszam.

Bułki kroję na pół, układam liście szpinaku, na to plaster sera, burger, plastry pomidora, korniszona, ogórka zielonego, cebulę, liście szpinaku. Polewam sosem.

3 komentarze: