Ciabatty które można zrobić samemu i nie opcji żeby nie wyszły. Zaczyn zarabiamy wieczorem, ciasto robimy rano i mamy pyszne włoskie chlebki. Moje ciabatty zrobiłam w wersji zapiekanek z grzybami leśnymi. Wyszły chrupiące, pachnące lasem.
ciabatta: zaczyn biga
2/3 szklanki mąki pszennej typ 650
1 dkg drożdży
1/4 szklanki letniej wody
ciasto:
3 i 1/4 szklanki maki pszennej typ 650
1 i 3/4 szklanki letniej wody
1 łyżeczka soli
2 dkg drożdży
1 łyżka oliwy
farsz:
30 dkg podgrzybków
20 dkg pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
10 pomidorków koktajlowych
3 łyżki startego sera żółtego
natka pietruszki
olej, oliwa z oliwek
przyprawa grecka
Zaczyn biga:
Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie, dodaję mąkę i zarabiam mikserem. Nakrywam miskę folią spożywczą spinam gumką i odstawiam na noc na około 12-15 godzin w ciepłe miejsce. Na drugi dzień drożdże z porcji ciasta rozpuszczam w letniej wodzie i wlewam do zaczynu bigle, dosypuję mąkę, dodaję sól, oliwę i mieszam mikserem. Ciasto będzie bardzo luźne ale takie ma być, nie dosypuję więcej mąki tylko tyle co jest w przepisie. Odstawiam na dwie godziny w ciepłe miejsce pod przykryciem. Deskę podsypuję mąką, wykładam ciasto, zwijam je w prostokąt o grubości 2 cm, posypuję mąką z wierzchu. Kroję nożem na 6 porcji, nóż posypuję mąkę i podważam ciasto i w ten sposób przekładam na blaszkę wysmarowaną. Zachowuję spore odstępy bo ciasto urośnie. Formuję nożem jeszcze ciabatty nadając im kształt prostokąta i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Do piekarnika wstawiam miskę z wrzącą wodą i nagrzewam go do 220 stopni. Wstawiam ciabatty i piekę około 15-20 minut aż się zarumienią, a od spodu będą wydawać głuchy odgłos jak je uderzymy nożem.
Grzyby myję, kroję . Cebulę kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję grzyby i dalej smażę. Doprawiam solą, pieprzem. Upieczony ciabatty kroję wzdłuż smaruję oliwą z oliwek, posypuję przyprawa grecką i wstawiam na 5 minut do piekarnika temp 190 stopni aż zrobią się chrupiące lekko. Na ciabatty wykładam grzyby, dodaję pomidorki koktajlowe, posypuję serem i wstawiam na 10 minut temp 190 stopni. Posypuję natką przed podaniem.
Świetny przepis, ciabatty wyglądają iście królewsko, a całość wygląda REWELACYJNIE !!! Pycha !!!
OdpowiedzUsuńcałość wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń