Któż z nas nie lubi kisielu a jak jeszcze zrobimy go sami zasmakuje nam jeszcze lepiej. Mirabelki w deserze w połączeniu z dynią stworzą nam pyszny deser.
kisiel mirabelkowy
1/2 kg mirabelek
3 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 i 1/3 szklanki wody
mus dyniowy:
20 dkg dyni po obraniu
300 ml śmietany kremówki 36 %
cukier do smaku
9 bezów małych
dynia karmelizowana:
1 plaster dyni mały
1 łyżka miodu
Mirabeli myję, przekładam do garnka dodaję cukier wlewam szklankę wody i gotuję aż mirabelki będą miękkie. Przekładam na sitko i przecieram. Powstały mus przekładam do garnka z powrotem i zagotowuję. W pozostałej ilości wody rozpuszczam mąkę ziemniaczaną i wlewam do mirabelek. Gotuję aż kisiel zrobi się miękki.
Dynię kroję w kostkę, przekładam na papier do pieczenia na blaszkę i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na około 20 minut aż będzie miękka. Wystudzoną przekładam do pojemnika i miksuję blenderem, jak dynia jest za gęsta dodaję odrobinę wody żeby lepiej ją zblendować. Moje pure było mocno gęste.Śmietanę kremówkę schłodzoną miksuję z pure dyniowym razem. Śmietana ubije się i dobrze połączy z dynią.
Plaster dyni kroję w małą kostkę, przekładam na patelnię dodaję miód i przesmażam tak długo aż się dynia skrystalizuje.
Wow ... deser iście królewski ... ależ bym się na niego skusiła !!! Pycha !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy ;)