Dynia ze śliwkami bardzo smaczne połączenie. Rogaliki mają bardzo ładny żółty kolor a do tego fajny smak. Wersja nie za słodka także można się nimi objadać.
400 g mąki pszennej typ 500
1/2 szklanki pure z dyni
3 łyżki cukru
3 żółtka
szczypta soli
1/3 szklanki mleka
2 dkg drożdży
1 łyżka masła
40 dkg śliwek
cukier puder do posypania
1 jajko do smarowania
Do miski przekładam drożdże, dodaję mleko letnie, cukier szczyptę i mieszam aż się rozpuszczą, dosypuję dwie łyżki mąki i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, pure z dyni oraz żółtka które ubijam z cukrem mikserem. Ciasto zarabiam mikserem albo łyżką. Masło roztapiam studzę, i dodaję do ciasta na końcu. Dalej zarabiam. Jak ciasto jest za luźne dosypuję mąki, albo za gęste dodaję pure z dyni. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około półtorej godziny. Po tym czasie wykładam na deskę podsypaną mąką i zagniatam rękoma. Dziele na dwie części i wałkuje w okrąg. Kroję nożem na trójkąty. Na każdym kawałku ciasta układam po dwie ćwiartki śliwek. Zwijam w rogalika. Układam na blaszce i odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję rozbełtanym jajkiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 25 minut aż się zrumienią. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Bardzo lubię ciasta z dodatkiem dyniowego puree...Te rogaliki wyglądają bardzo apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne Ci wyszły te rogaliki :)
OdpowiedzUsuńmają bardzo fajny kolor od dyni :) dawno nie piekłam rogalików.
OdpowiedzUsuń