Szybka, zdrowa i pożywna zupa z kalarepa i groszkiem w roli głównej. Moja zupa szybko się ugotowała za sprawą bulionu który staram się zawsze mieć w zapasie. Zupę można ugotować na bulionie warzywnym.
1 kalarepa fioletowa
1 szklanka groszku obranego
2 marchewki
1/5 brokuła
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól, pieprz
1 litr bulionu drobiowego
1/3 szklanki śmietany 18 %
koperek
Kalarepę, marchewkę obieram i kroję w paski. Brokuła dzielę na małe różyczki. Do garnka wlewam bulion , dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kalarepę i marchewkę i gotuję 10 minut. Po tym czasie dodaję groszek zielony i dalej gotuję. Na końcu jak warzywa będą miękkie dodaję brokuła i gotuję już tylko zupę 2 minuty. Na końcu doprawiam solą, pieprzem, dodaję śmietanę. Zupę podaję z koperkiem.
pyszna zupka, z dużą ilością warzyw :)
OdpowiedzUsuń