Strony

Strony

czwartek, 28 lipca 2016

Roladki z polędwicy z wiśniami

Wiśnie nie tylko w deserze. Obiad dla tych co lubią połączenie mięsa i owoców. roladki z wiśniami z sosem wiśniowo miętowym.Polecam wykorzystać polędwicę wieprzową.























1 polędwica wieprzowa
500 g wiśni
6 plastrów boczku wędzonego
sól, pieprz
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sosu balsamico
cynamon, kardamon
6 gałązek mięty
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka oregano i bazylii
1/3 opakowania sera feta
masło klarowane

Polędwica kroję na plastry 2 cm, rozbijam posypuje pieprzem, oregano i bazylią. Nie sole bo feta i boczek jest słony. Wiśnie dryluję i przekładam na sitko żeby sok odsączyć. Na mięsie układam rozgnieciony ser feta, dodaję po 6-8 wiśni i zwijam ciasno. Każdą roladkę owijam plastrem boczku i związuję nitką. Roladki smażę na maśle z jednej strony 5 minut potem z drugiej 5 minut i po dwie minuty z każdego boku. Na tej samej patelni przesmażam wiśnie, dolewam sok który odsączyliśmy, częśc soku zostawiam do rozrobienia mąki ziemniaczanej w kubku. Wiśnie przesmażam z dodatkiem miodu, dodaję cynamon, kardamon, sos balsamico, sól, pieprz, pokrojoną miętę. Jak wiśnie zrobią się miękkie a sos zredukuje o 1/3 wlewam mąkę i gotuję aż zgęstnieje. Roladki podaję z sosem.


1 komentarz: