Kurczak z grilla o smaku czarne porzeczki. Wyszło pyszne połączenie z sosem w tych samych barwach. Mięso na grillu nie musi być nudne. Polecam łączyć mięsa z owocami.
marynata:
4 udka z kurczaka
4 nóżki z kurczaka
2 cebule
sól,pieprz
1/2 szklanki octu winnego
7 gałązek koperku
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
marynata porzeczkowa:
1 i 1/2 szklanki czarnej porzeczki
2 łyżki miodu
3 łyżki wina czerwonego
sol, pieprz
sos tzatziki porzeczkowy:
200 g jogurtu greckiego
1 ogórek mały
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka marynaty porzeczkowej
3 gałązki koperku
Udka przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek sprasowany, dolewam ocet winny, solę, pieprzę, dodaję oregano, bazylię, koper pokrojony , mieszam i odstawiam na noc do lodówki.
Na drugi dzień porzeczki myję, obieram, przekładam na patelnię, dodaję miód, wino i smażę aż owoce będą miękkie i marynata się zredukuje. Doprawiam solą, pieprzem. Przecieram przez sito.
Kurczaka wyjmuję z marynaty i smaruję marynatą porzeczkową. Zostawiam łyżkę marynaty porzeczkowej do sosu tzatziki. Odstawiam kurczaka na godzinę do lodówki. Kurczaka grilluję i podczas grillowania rozsmarowuje pędzlem marynatę co jakiś czas, żeby się nie przypaliła.
Sos:
Ogórka ścieram na tarce jarzynowej, odlewam wodę i dodaję do jogurtu. Doprawiam solą, pieprzem, czosnkiem, dodaję koper pokrojony, i porzeczkową marynatę.
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńale ciekawy pomysł na kurczaka! :)
OdpowiedzUsuń