Strony

Strony

wtorek, 21 czerwca 2016

Zupa kalarepa z kapustą na kaczce

Zupa na którą czekam cały rok ponieważ uwielbiam młodą kapustę. Obowiązkowo musi być dużo koperku który mogę jeść łyżkami. Polecam gotować zupę na wywarze z kaczki, ma ona wtedy fajny smak.





















1 szkielet od kaczki
2 skrzydła, szyjka od kaczki
1/2 główka kapusty młodej
4 ziemniaki
1 kawałek por
1 pietruszka korzeń
1 plaster selera
2 marchewki
1 kalarepa
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
sól, koper świeży

Wszystkie elementy od kaczki przekładam do garnka dolewam 3 litry wody, dodaje liść, ziele angielskie i gotuję. W między czasie obieram marchewkę i kroję w kostkę, kapustę szatkuję, kalarepę obieram i kroję w paski, seler i pietruszkę ścieram na tarce jarzynowej, por drobno kroję. Warzywa przekładam do garnka i gotuję razem. Zupę gotuje około godziny na wolnym ogniu. Na końcu doprawiam solą dodaję koper świeży

2 komentarze:

  1. a takiej zupy to nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawa zupa :) kalarepę zazwyczaj jem surową albo duszoną na maśle :)

    OdpowiedzUsuń