Strony

Strony

czwartek, 30 czerwca 2016

Migdałowe Crumble z czereśniami

Któż nie lubi kruszonki. Sama z dzieciństwa pamiętam.jak wyjadałam samą kruszonkę z placka który piekła mama albo babcia. Wszak kruszonka jest najlepsza. Dlatego polecam szybkie crumble z dodatkiem migdałów, czereśni.Powstało coś pysznego od czego nie można się oderwać.





















1 szklanka czereśni wydrylowanych
9 czereśni z ogonkami
1 łyżka soku z cytryny
1 nektarynka
1 łyżka płatków migdałów

kruszonka:
1/2 szklaki mąki pszennej typ500
1/2 szklanki migdałów tartych
50 g masła
2 łyżki cukru

Do miski przekładam masło, dodaję mąkę, migdały tarte i palcami zagniatam, na końcu dodaję cukier i łączę. Kokilki smaruję masłem, układam na dnie pokrojoną nektarynkę, na to czereśnie które skrapiam sokiem z cytryny, dodaję czereśnie z ogonkami i dodaję kruszonkę. Wierzch posypuje płatkami migdałów tartych. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 25 minut aż się zarumienią. Polecam podawać ciepłe.

3 komentarze:

  1. wersji z czereśniami nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna propozycja z czereśniami :) najczęściej jadam je solo lub do owsianki :)

    OdpowiedzUsuń