Strony

Strony

czwartek, 16 czerwca 2016

Biszkoptowo kokosowe naleśniki


Naleśniki które robiłam pierwszy raz i zakochałam się w nich. Delikatne, biszkoptowe z kokosową śmietanką i truskawkami rozpływają się w ustach. Są inne od tradycyjnych naleśników bo bardzo puszyste.





















ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mleczka kokosowego
1/3 szklanki wody gazowanej
2 łyżki oleju rzepakowego
2 jajka
sól
olej rzepakowy do smażenia

nadzienie:
1 puszka mleczka kokosowego
30 dkg truskawek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu pełna
1/3 tabliczki czekolady gorzkiej
uprażone migdały
mięta świeża


Mleczko kokosowe wstawiłam wcześniej do lodówki na noc. Po wyjęciu nie wstrząsam puszką tylko ją otwieram i zdejmuje łyżką śmietankę kokosową która wytworzyła się na wierzchu puszki. Reszta mleczka przyda się do ciasta naleśnikowego.
Ciasto:
Białka ubijam na sztywną pianę ze solą i wygarniam na miseczkę. W tej samej misce ubijam mikserem żółtka, mąkę, mleczko, wodę, olej, na koniec dodaję pianę z białek i mieszam już delikatnie łyżką albo mikserem na niskich obrotach dosłownie chwile. Naleśniki smażę na oleju rzepakowym

Śmietankę kokosową ubijam mikserem i wstawiam do lodówki żeby stężała.
Truskawki obieram, 20 dkg kroję na kawałki przekładam do rondelka, dodaję miód i smażę tak długo aż zrobią się geste i woda odparuje. Zimne naleśniki smaruję śmietanką, układam kawałki truskawek składam na ćwiartki, wierzch polewam dżemem truskawkowym, i rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej.


4 komentarze: