Strony

Strony

piątek, 29 kwietnia 2016

Boczniaki z cukinią i kuskusem



Lekka bardzo zdrowa patelnia dla wegetarian i nie tylko. Często lubię robić obiady bez mięsa którymi można się też najeść.Polecam na wiosnę dla osób które chcą zadbać też o linię.




















1/2 szklanki kaszy kuskus
250 g boczniaków
20 dkg pieczarek
2 marchewki
2 małe cukinie
1 cebula czerwona duża
100 g tofu
sól, pieprz
przyprawa garam masala
natka pietruszki
przyprawa curry
olej

Kuskus zalewam wrzącą wodą i odstawiam pod przykryciem. Boczniaki, pieczarki myję, kroję i przesmażam na oleju. Doprawiam solą, pieprzem. Wykładam na talerz,  na tej samej patelni przesmażam cukinię pokrojoną na kawałki. Przekładam do grzybów. Marchew obieram kroję w cienkie paski, im cieńsze tym lepsze, wrzucam na patelnię i przesmażam ją , podlewam odrobiną wody i duszę aż będzie aldente. Doprawiam garam masala, curry, solą. Tofu kroję paski i też przesmażam. Wszystko przekładam na patelnię, mieszam, doprawiam jeszcze według uznania, posypuję natką.

środa, 27 kwietnia 2016

Pizza z bakłażanem


Pizza z bakłażanem jest moim faworytem. Bardzo lubię tę oberżynę. Dodatek rukoli wzbogaca jej smak i nadaje fajnego zielonego akcentu.


















ciasto:
250 g mąki pszennej typ 500
150 ml letniej wody
1/3 łyżeczki soli
szczypta cukru
2 łyżki oliwy
2 dkg drożdży

farsz:
1 bakłażan
10 pomidorków koktajlowych
1 opakowanie kulki mozzarella
8 pieczarek
3 plastry szynki
1 cebula czerwona
30 oliwek czarnych
1 garść rukoli
bazylia świeża
1 łyżka przyprawy do pizzy
250 ml sosu pomidorowego
8 suszonych pomidorów
sól, pieprz

Do miski wykruszam drożdże, dodaję 4 łyżki letniej wody, łyżkę mąki, cukier, mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę i ciasto wyrabiam, zrobiłam to mikserem. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę podsypaną mąką zagniatam i dzielę na kilka części. Zależy jakie chcemy pizze duże. Ciasto rozciągam rękoma układam na blaszce. Smaruję sosem pomidorowym.
Bakłażana kroję na plastry cienkie i solę odstawiam na 30 minut. Zmywam sól i grilluję na patelni grillowej. Pieczarki i cebulę kroję na plastry. Szynkę na paski, pomidorki na pół. Bakłażana, pieczarki, cebulę, szynkę, pomidorki układam na pizzy, posypuje przyprawą do pizzy. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 240 stopni, zmniejszam temperaturę do 220 i piekę 15 minut. Po tym czasie dodaję suszone pomidory, kulki mozzarelli i wstawiam jeszcze na 5-10 minut. Przed podaniem posypuję rukolą i dodaję oliwki, bazylię.



poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Sałatka z kurczakiem z grilla

Sałatka która możemy przywitać wiosnę i sezon grillowy bez rozpalania grilla a na patelni grillowej. Moc witamin i warzyw z kurczakiem balsamico.

















pierś z kurczaka:
1 pierś z kurczaka
sól, pieprz
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy
1 łyżka sosu balsamico
1 łyżeczka przyprawy greckiej

1 bakłażan
1 cukinia
5 pomidorków koktajlowych
1 tofu naturalne
1 opakowanie rukoli
20 oliwek zielonych nadziewanych
5 pomidorów suszonych
olej

sos:
1/2 łyżeczki musztardy
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki wody
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki bazylii
sól

Pierś z kurczaka kroje na plastry, przekładam do miseczki dodaję sól, pieprz, ocet i sos balsamiczny oraz przyprawę grecką, oliwę. Odstawiam do lodówki na godzinę. Bakłażana kroję na plastry obficie solę i odstawiam na 30 minut.Po tym czasie sól zmywam wodą i osuszam plastry. Na patelni grillowej rozgrzewam olej i grilluję bakłażana, solę i pieprzę. Cukinię kroję w plastry podłużne i też grilluję. Pomidorki koktajlowe kroję na pół, tofu kroję wzdłuż żeby uzyskać dwa płaty i też grilluję. To samo robię z piersią z kurczaka po dwie minuty z każdej strony wystarczą. Warzywa i kurczaka układam na umytej rukoli, dodaję oliwki, pomidory suszone.

Sos: Do słoiczka wlewam oliwę, wodę, musztardę, sól,  czosnek sprasowany dodaję, bazylię i całość energicznie mieszam aż sos zrobi się gęsty. Polewam sałatkę przed podaniem.

sobota, 23 kwietnia 2016

Sałatka z bulgurem i bakłażanem


Sałatka która jest nie tylko kolorowa ale też zdrowa. Może być pomysłem na lekki obiad albo kolację. Porcja witamin i kaszy, dwa w jednym.










1/2 szklanki kaszy bulgur
1/2 papryka czerwona
2 cebule czerwone
2/3 szklanki groszku mrożonego
5 pomidorków koktajlowych
1 bakłażan
1/2 opakowania rukoli
sól, pieprz
natka pietruszki
olej

Kaszę gotuję według opakowania. Bakłażana kroję w plastry solę z dwóch stron i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie sól zmywam. Połowę bakłażana  kroję w kostkę i smażę, połowę zostawiam plastry i też smażę na oleju. Wykładam na talerz. Cebule obieram i kroję w piórka, paprykę kroję  w paski, pomidorki na pól. Na patelni przesmażam cebulę z papryką, pod koniec dodaję pomidorki. Wyjmuję na talerz. Groszek wkładam na patelnię, dodaję odrobinę wody i na wolnym ogniu duszę go aż będzie miękki około dwie minuty. Kaszę mieszam z wszystkimi warzywami, doprawiam solą, pieprzem, dodaję natkę pietruszki i na końcu rukolę.Podaję z bratkami.

czwartek, 21 kwietnia 2016

Pomarańczowe szarlotki z bezą

Wesoła kuchnia miała przymusowy urlop z powodu choroby która zwaliła mnie z nóg i sił. Forma jeszcze nie taka, dochodzę do siebie ale pomału wracam :-)

Szarlotki które pachną pomarańczami i jabłkami. Można je zapakować do pracy, na drogę jako deser. Są bardzo dobre i szybko znikają.












ciasto:

125 g masła
200 g mąki pszennej typ 500
50 g migdałów tartych
szczypta soli
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody

nadzienie:
3 jabłka
1 pomarańczo
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej

beza:
2 białka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Do miski przesiewam mąkę, dodaję pokrojone zimne masło, sól, żółtka, wodę, migdały. Ciasto zagniatam szybko rękoma. Wstawiam do lodówki na godzinę.

W tym czasie obieram i kroję jabłka na kawałki, pomarańczo obieram ze skóry i białej błony. Kroję na kawałki. Jabłka, pomarańcze, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i podsmażam aż jabłka będą miękkie. Na końcu dodaję skórkę pomarańczową, i studzę. Nie słodzę jabłek bo beza jest słodka.

Ciasto dziele na sześc części i każdą wałkuję do rozmiarów foremki do tarteletek. Foremki dokładnie smaruję masłem, posypuję bułką tartą i wykładam do nich ciasto dociskając do brzegów foremki, nakłuwam widelcem. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika temp 190 stopni góra dół i piekę 15 minut aż się zarumienią.Po ostygnięciu wyjmuję spody tarteletek z foremek i nakładam do  nich jabłka. Białka ubijam na sztywno z solą dodaję stopniowo po łyżce cukier i jak się rozpuści kolejna porcja cukru i tak stopniowo. Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną i miksuję. Bezę wykładam na jabłka, wstawiam do piekarnika termoobieg temp 130 stopni i piekę około 40 minut aż beza będzie sucha z wierzchu.

czwartek, 14 kwietnia 2016

Sałatka ryżowa z łososiem

Sałatka dla tych co cenią zdrowie, są na diecie, żyją fit i lubię zjeść kolorowo, smacznie i zdrowo.Polecam łososia ugotować na parzę bo jest bardzo delikatny i soczysty.




















1/2 szklanki ryżu
20 dkg łososia
6 truskawek
1/2 awokado
10 gron winogrono ciemne
6 kulek mozzarella
1 garść roszponki
1/2 cytryny
sól, pieprz kolorowy
przyprawa do ryb
oliwa z suszonych pomidorów


Ryż dokładnie płuczę zimną wodą, przekładam do garnka wlewam szklankę wody, dodaję sól i gotuję na wolnym ogniu aż wchłonie wodę. Wstawiam pod koc na 30 minut aż dojdzie. Łososia solą, pieprzę, posypuje przyprawą do ryb i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie gotuję go na parze w garnku około 10 minut, czas gotowania zależy od grubości łososia. mój był dość gruby. Truskawki, winogrono myję i kroję na cząstki, dodaję do ryżu przestudzonego, dokładam roszponkę, mozzarellę pokrojoną, awokado które skrapiam sokiem z cytryny, dodaję łososia którego dzielę na kawałki. Doprawiam solą, pieprzem, polewam oliwą od suszonych pomidorów.

wtorek, 12 kwietnia 2016

Krem z zielonych warzyw


Zupa na zielono, w jednym talerzu mamy selera, por, brokuła, rukolę warzywa które łączy nie tylko kolor ale też witaminy niezbędne dla naszego zdrowia. W tej zupie przemycimy coś czego nasza rodzina nie lubi.


















1 por biała część
4 gałązki selera naciowego
1/2 brokuła
1 cebula duża
2 ząbki czosnku
1/2 opakowania rukoli
sól, pieprz
1/3 szklanki słodkiej śmietany
750 ml wywaru warzywnego
1 szklanka ugotowanego makaronu drobnego muszelki
masło klarowane
natka pietruszki
sól, pieprz
2 liście laurowe


Warzywa wszystkie dokładnie myję.Por, seler kroję,brokuł dzielę na różyczki. Cebule, czosnek obieram i kroję drobno. przesmażam na maśle, dodaję por i dalej smażę na wolnym ogniu, dodaję seler, liście laurowe, wlewam bulion i gotuję około 10 minut. Wkładam różyczki brokuła i gotuję jeszcze 4 minuty. Zupę miksuję blenderem, dodaję rukolę i znowu miksuję, wlewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem. Podaję z rukolą i makaronem, natką.

niedziela, 10 kwietnia 2016

Fiołkowe gofry


Gofry które pachną fiołkami, i zapewniam że szybko znikają. Polecam na deser bo są proste do zrobienia.











ciasto:
1 szklanka mąki pszennej typ 500
szczypta soli
1 łyżka cukru
2 jajka
3 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki wody

krem:
250 ml śmietany kremówki 30 %
2 łyżeczki żelatyny pełne
1 szklanka jeżyn mrożonych
1/2 cytryny
1 garść fiołków kwiatów
2 łyżki cukru
200 ml jogurtu greckiego

Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, proszek do pieczenia. Do drugiej miski wlewam wodę, dodaję oliwę, żółtka i mieszam. Białka ubijam osobno z solą. Składniki  mokre przelewam do składników suchych i mieszam. Gofrownicę rozgrzewam, smaruję pędzelkiem oliwą i wylewam ciasto. Piekę około 10 minut, to zależy od mocy gofrownicy.

Żelatynę namaczam w łyżce wody.
Jeżyny przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i chwilę je podgrzewam aż będzie można przetrzeć je przez sitko. Do soku dodaję cukier, podgrzewam aż będzie gorący, zdejmuję z ognia i rozpuszczam w nim żelatynę. Jak zacznie tężeć dodaję galaretkę do śmietany kremówki lekko ubitej, dodaję też garśc płatków fiołków i miksuję aż krem będzie gęsty.

Na gofry wykładam krem, jogurt grecki, kwiaty fiołków.


piątek, 8 kwietnia 2016

Sałatka fiołkowa z truskawkami


Sałatka dzięki której będziemy fit, zwiastuje wiosnę i kolory na talerzu. Polecam z kwiatami jadalnymi które pachną.














1 opakowanie roszponki
1 avocado
1 mango
15 czarnych oliwek
1/2 opakowania kulek mozzarella
5 pomidorów suszonych
1 cebula czerwona
7 truskawek
1 garść orzechów włoskich
sos balsamico
kwiaty fiołków jadalnych
1/2 cytryny


Roszponkę myję i osuszam, układam na talerzu.Avocado kroję na pół pozbawiam pestki i obieram. Kroję na długie paski które skrapiam sokiem z cytryny żeby nie ciemniało. Mano obieram i kroję na kawałki, układam na roszponce, dodaję pokrojone pomidory suszone, oliwki, kulki mozzarelli, garść orzechów, i truskawki oraz kwiaty fiołków. Przed podaniem polewam sosem balsamico.

środa, 6 kwietnia 2016

Brokułowa sałatka z tuńczykiem


Wiosennie, zielono i kolorowo . Sałatkę można zabrać do pracy, jako lunch, do szkoły. Jest lekka, zdrowa i nie będziemy po niej głodni.  Z sosem tuńczykowym i jajkiem idealnie się komponuje.


















1/2 brokuła
2/3 puszki tuńczyka w sosie własnym
3 jajka
10 oliwek czarnych
1 szklanka makaronu muszelki
5 pomidorków koktajlowych
4 suszone pomidory
natka pietruszki

sos:
1 łyżeczka musztardy Dijon
1/3 puszki tuńczyka
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
4 łyżki jogurtu greckiego

Jajka gotuję na twardo. Makaron gotuję aldente. Brokuł dzielę na różyczki też gotuję aldente w wodzie z odrobiną soli i cukru. Tuńczyka odsączam z zalewy na sitku. Jedną trzecią tuńczyka przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję musztardę Dijon, sól, pieprz, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek, oliwę i miksuje blenderem. Na końcu dodaję jogurt grecki mieszam łyżką i już nie miksuję. Na talerzu układam różyczki brokuła, dodaję makaron, połówki jajek, oliwki, pomidorki koktajlowe pokrojone i suszone pomidory, kawałki tuńczyka.. Sałatkę polewam sosem tuńczykowym.


poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Bagietki zapiekanki z jajem


Zapiekanki domowe z bagietek które są proste do zrobienia i bardzo tanie. Dodatki to już kwestia tego co mamy w lodówce. Polecam zrobić je z jakiem którego żółtko jest płynne po upieczeniu.
























ciasto:
40 dkg mąki pszennej typ 500
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
2 dkg drożdży
200 ml letniej wody


Dodatki:
1 burak pieczony
4 parówki małe
4 jajka
7 oliwek zielonych
1/2 papryki zielonej
1 garść rukoli
4 pomidorki koktajlowe
oliwa z pomidorów suszonych
czosnek z pomidorów suszonych
zioła prowansalskie
natka pietruszki
pieprz

Ciasto:


Do miski przesiewam dwie łyżki mąki, dodaję drożdże, cukier, wlewam letnią wodę tyle żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Mieszam i odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Jak zaczyn zacznie pracować czyli zrobią się bąbelki przesiewam do niego resztę mąki, dodaję sól, wlewam resztę letniej wody i ciasto wyrabiam mikserem albo łyżką drewnianą.
Odstawiam do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce. Dzielę je na 2 części, wykładam na deskę podsypaną mąką i formuję bagietki, moje miały 30 cm zależało mi żeby były szerokie .
Układam je na blaszce na papierze odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewam do temp 220 stopni góra dół.  Spryskuję wnętrze wodą.Przed włożeniem nacinam każdą bagietkę ostrym nożem w kilku miejscach. Piekę około 10 minut potem zmniejszam do 200 stopni i piekę jeszcze około 15 minut aż zrobią się rumiane

Zimne bagietki kroję wzdłuż, na środku wyjmuję trochę miąższu wbijam jajko polewam oliwą, posypuje ziołami, układam plastry buraka, dodaję plasterki parówki, kawałki papryki paseczki, pokrojone oliwki, dodaje czosnek z zalewy, pomidorki połówki. Można posmarować bagietki świeżym czosnkiem rozgniecionym. Posypuje pieprzem wstawiam do piekarnika na około 10 minut,  temp 200 stopni aż białko jajka się zetnie a żółtko będzie lejące. Przed podaniem posypuję rukolą, natką.
.




sobota, 2 kwietnia 2016

Orkiszowa sałatka z warzywami


Kasza w moim jadłospisie to podstawa. Jestem miłośniczką wszelkich kasz, a niedawno odkryłam kaszę orkiszową która jest bardzo zdrowa. Polecam ją w formie sałatki która możemy zjeść na lekki obiad albo kolację.















1 woreczek kaszy orkiszowej
200 g szpinaku
1 cukinia mała
2 ząbki czosnku
6 pomidorków koktajlowych
100 g łososia sałatkowego
6 orzechów brazylijskich
natka pietruszki
sól, pieprz
przyprawa grecka
masło klarowane

Kaszę gotuję według instrukcji na opakowaniu, wyjmuje z woreczka i studzę. Szpinak dokładnie myję i przesmażam na maśle dosłownie chwilę, na końcu dodaję czosnek sprasowany i wyłączam gaz, doprawiam sola, pieprzem. Cukinię myję, nie obieram i kroję w cienkie paski, przesmażam ją ale ma zostać aldente, pod koniec dodaję połówki pomidorków które tez przesmażam, doprawiam solą, pieprzem, przyprawą grecką. Kaszę łączę ze szpinakiem, cukinią, pomidorkami, łososiem, posypuję kawałkami orzechów i natką pietruszki.