Strony

Strony

sobota, 26 marca 2016

Zielone jajka z groszkiem


Z okazji świąt Wielkanocnych życzę wszystkim smacznego jajka, miłych spotkań przy świątecznym stole, pogody ducha, słońca w sercu i za oknem. Niech ten czas pozwoli nam radować się z każdej chwili spędzonej z najbliższymi.

Zielone  jajka która zwiastują święta i wiosnę. Są bardzo szybkie i proste do zrobienia. Rodzina będzie zadowolona i będą zajadać ze smakiem.

















5 jajek
1 szklanka mrożonego groszku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
5 gałązek natki pietruszki
5 dkg łososia wędzonego
3 pomidorki koktajlowe
4 liście sałaty
1/2 papryczki chili
pieprz czerwony ziarna
1 łyżka sosu winaigrette

Groszek gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i studzę.
Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na pół. Wyjmuję żółtka, przekładam połowę ich do pojemnika wysokiego, dodaję pokrojoną natkę pietruszki, groszek, oliwę. Miksuje blenderem i doprawiam solą, pieprzem. Farsz  przekładam do szprycy i napełniam nim połówki jajek.Dekoruję łososiem i pieprzem czerwonym. Sałatę układam na talerzu, dodaję pozostałe żółtka na które wyciskam też zielony farsz, układam pomidorki koktajlowe, papryczkę chili.Polewam sosem, układam jajka.

3 komentarze: