Królik bardzo delikatne i chude mięso. Polecany szczególnie dzieciom. Polecam dodać warzywa podczas duszenia mięsa w ten sposób przemycimy ich porcję dla niejadków.
marynata królika:
2 udźca z królika
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 Łyżeczka papryki wędzonej
1/2 szklanki octu winnego
2 łyżeczki czubricy czerwonej
1 łyżka przyprawy do dziczyzny
3 łyżki oliwy
pieprz
pozostałe:
1 marchewka
1 plaster selera
1 pietruszka korzeń
Sos:
wywar do mięsa
1 łyżka płaska mąki krupczatki
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 %
Królika przekładam do miski, dodaję cebulę pokrojoną, czosnek sprasowany, sól, paprykę wędzoną, czubricę, przyprawę do dziczyzny, oliwę, pieprz mięso nacieram przyprawami, dodaję ocet winny i odstawiam na dobę do lodówki. Przekładam do brytfanny. Warzywa obieram i kroję wzdłuż. Dodaję do mięsa i duszę razem pod przykryciem około godzinę i 15 minut. W trakcie duszenia podlewam wodą. Na końcu wyjmuję kawałki warzyw i kroję w kostkę.
Mąkę rozpuszczam w 1/4 szklanki wody, wlewam do wywaru od mięsa i zagotowuję, na końcu dodaję śmietanę i chwile gotuję. Wrzucam pokrojone warzywa i królika podaję z sosem.
jejku, jak apetycznie to mięsko wygląda, przyznam nigdy nie jadłam królika
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką królika,ale bym się skusiła:)
OdpowiedzUsuńsmaczny obiadek :) królika bardzo lubię, a warzywa to u mnie podstawa :)
OdpowiedzUsuń