Proste domowe bagietki na zakwasie które można modyfikować dodawać różne zioła, przyprawy, dodatki. Są chrupiące i znikają jeszcze ciepłe.
35 dkg mąki pszennej typ 650
1 dag drożdży
30 dkg zakwasu
1/2 łyżeczki soli
Do miski wykruszam drożdże dodaję 135 ml letniej wody, przesiewam mąkę, dodaję zaczyn, sol i całość wyrabiam mikserem albo ręką aż ciasto będzie elastyczne. Nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką i dzielę na pięć części. Formuję bagietki na długość blaszki u mnie 35 cm, układam na papierze do pieczenia zachowując odstępy bo ciasto urośnie. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Ostrym nożykiem robię nacięcia w kilku miejscach. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 250 stopni i piekę 10 minut po czym zmniejszam na 180 stopni i piekę kolejne 15 minut.
Nie dziwię się,że od razu znikają:)
OdpowiedzUsuńwspaniale wyrosły :)
OdpowiedzUsuń