Strony

Strony

piątek, 8 stycznia 2016

Makowiec zwijany


Strucla makowa moje pierwsza drożdżowa. Zawsze robiłam z innego ciasta. Bardzo sobie chwalę mak mielony Back Mit który nie trzeba mielić a jest z tym dużo pracy. Masę makową zrobiłam przez to bardzo szybko. Pokusiłam się o dodatek orzechów mielonych laskowych Back Mit . Masa wyszła przez nie o wiele lepsza niż samego maku. Dodatek rodzynek Kresto dopełnił smak masy.















ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki typ 500
180 ml mleka
150 g masła roztopionego
6 żółtek
45 g drożdży
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki spirytusu


masa makowa:
400 g maku mielonego  Back Mit
150 g orzechy laskowe tarte Back Mit
3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej Gold Pack
100 g rodzynek Kresto
200 g orzechów włoskich zmielonych
3 łyżki miodu
2 łyżeczki aromatu migdałowego
3 łyżki masła
6 białek
200 ml mleka

dekoracja:
lukier,. polewa czekoladowa, orzechy włoskie


Ciasto drożdżowe:
W misce rozrabiam zaczyn z 3 łyżek mleka, drożdży i szczypty cukru oraz łyżki mąki.Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki dodaję mleko letnie, masło roztopione wystudzone. Żółtka ubijam z cukrem  i też dodaję, sól, spirytus. Ciasto wyrabiam mikserem i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masa makowa:

Do garnka przekładam mak wlewam mleko, dodaję orzechy laskowe, skórkę pomarańczową pokrojoną, orzechy włoskie zmielone, miód, aromat migdałowy, masło roztopione. Całość mieszam dokładnie i przesmażam na wolnym ogniu. Rodzynki zalewam gorącą wodą w miseczce odstawiam na 15 minut. Odsączam z wody i dodaje do maku. Białka ubijam na sztywno Dodaję do wystudzonej masy makowej.

Ciasto drożdżowe dziele na dwie części i każdą rozwałkowuję na prostokąt na grubość 0,5 cm. Wykładam połowę maku zostawiam z każdego boku po 1 cm wolnego ciasta. Zwijam od dłuższego boku. Owijam w papier do pieczenia zostawiając 1 cm luzu papieru bo ciasto urośnie. Układam na blaszce odstawiam do wyrośnięcia i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 40 minut. Wystudzone lukruję lukrem i polewą czekoladową , dekoruję orzechami.

5 komentarzy: