Bułki na wynos do pracy, do szkoły, na piknik. Bułeczki są mięciutkie, bardzo szybko znikają. Miłośnicy kaszanki będą zachwyceni. Najlepsza jest kaszanka wiejska i taką użyłam, którą dostałam od rodziny.
przepis na 8 sztuk
30 dkg mąki pszennej typ 650
1 dkg drożdży
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
150 ml wody ciepłej
cukier szczypta
farsz
30 dkg kaszanki
olej do smażenia
Kaszankę przesmażam na oleju i studzę
Do miski przekładam drożdże, łyżkę mąki, cukier, dolewam wodę letnią taką ilość żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut, przykrywam ściereczką. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dolewam wodę resztę, dodaję sól i ciasto wyrabiam. Na końcu dodaję oliwę i jeszcze raz zarabiam. Odstawiam go wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Ciasto przekładam na deskę podsypaną mąka formuję wałek i dzielę na osiem części.Na każdej części układam po łyżce kaszanki i sklejam bułki. Odstawiam do wyrośnięcia na blaszce wysmarowanej. Bułki przed pieczeniem posypuję mąką jeszcze. Piekę 15 minut temp 220 stopni. Najlepsze są ciepłe
Świetny pomysł, kaszankę lubię, takie bułeczki wyglądają na pyszne:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł,muszę wykorzystać przepis;)
OdpowiedzUsuńPomysłowe nadzienie :) niejeden facet bedzie zachwycony :)
OdpowiedzUsuńJaki pomysłowy farsz! Bardzo ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńProsty i smakowity pomysł!
OdpowiedzUsuń