Letnia sałatka z młodych warzyw. Moja rodzina orzekła że jest bardzo dobra. Pesto koperkowe robi się bardzo szybko. Zawsze staram się mieć wcześniej uprażone ziarna słonecznika. Warzywa gotuję w jednym garnku to przyspiesza czas przygotowania.
20 dkg fasolki szparagowej
25 dkg bobu
1 marchewka
7 ziemniaków młodych małych
sól
pesto koperkowe:
1/2 pęczka koperku
2 łyżki ziaren słonecznika prażonych
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 ząbek czosnku mały
1 łyżka parmezanu startego
Do pojemnika wysokiego przekładam pokrojony koperek, dodaję ser, słonecznik, ząbek czosnku, oliwę i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem.
Ziemniaki skrobię, marchewkę obieram, fasolkę także obiera. Dokładanie myję. Marchewkę kroję na plastry. Ziemniaki i fasolkę gotuję w osolonej wodzie, 30 minut. Dziesięć minut przed końcem dodaję bób i marchewkę i dalej gotuję. Po ugotowaniu warzywa studzę. Bób obieram z łupinek. Warzywa łączę z pesto koperkowym, posypuję koperkiem.
Bardzo ciekawa sałatka :)
OdpowiedzUsuńMniam, pychota :D Narobiłaś mi smaka! Moje ulubione warzywka <3
OdpowiedzUsuńświetna obiadowa sałatka :)
OdpowiedzUsuńAle kolorowa! Kocham takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Koniecznie muszę wypróbować przepis;))
OdpowiedzUsuńtaką sałatkę z wielką chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńPyszna sałatka! Uwielbiam bób :)
OdpowiedzUsuń