Szukałam pomysłu na pół kalafiora i pomysł zrodził się sam. Miałam do tego pęczek koperku i powstały wegetariańskie mielone które są lekkie i zdrowe. Można zjeść kilka bez żalu o kalorie.
1/2 kalafiora
1 bułka czerstwa
2/3 szklanki mleka
sól, pieprz
1/2 pęczka koperku
1 jajko
bułka tarta do obtoczenia
olej
Kalafior gotuję aldente w osolonej wodzie. Przestudzony przekładam do miski, dodaje pokrojony koperek, jajko. Bułkę namaczam w mleku, i jak zrobi się miękka mocno odciskam na sitku z mleka. Dodaję do kalafiora, całość kroję nożem, dodaję sól, pieprz. Mieszam dokładanie. Ręką formuję kulki i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiany kolor.
Ale fajna odmiana, pyszne:)
OdpowiedzUsuńnie przepadam za kotletami kalafiorowymi ://
OdpowiedzUsuńMyślę,że przepis jest godny wypróbowania,z tego powodu,że mielone wyglądają wyjątkowo apetycznie;)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na mielone :)
OdpowiedzUsuńz pewnością zrobię - mam w lodówce świeżo kupionego kalafiora ;)
OdpowiedzUsuńTeż muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja, fajne letnie danie
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię kotlety bez mięsa :) ostatnio często goszczą u mnie te z kaszy :)
OdpowiedzUsuńTeż o takich ostatnio myślałam :)
OdpowiedzUsuńmoże robię inne proporcje, ale to nasze ulubione:)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten sposób podania kalafiora:)
OdpowiedzUsuń