Pesto z bobu moja rodzina bardzo polubiła. Zakupiłam duże ilości bobu i nie miałam pomysłu na niego. Za to miałam rybę i pomysł zrodził się sam. Lekki , zdrowy i pyszny obiad.
2 płaty dorsza ze skórą nieduże
5 gałązek koperku
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
1/2 cytryny
przyprawa do ryb
pesto z bobu
500 g bobu
2/3 szklanki koperku pokrojonego
1 łyżka słonecznika prażonego
1 łyżka startego parmezanu
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
1/4 szklanka oliwy z oliwek
pozostałe:
1 marchewka duża
1 łyżka startego sera żółtego
Płaty dorsza przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulkę, majeranek, sól, pieprz, sok z cytryny., koper pokrojony, przyprawę do ryb. Odkładam na noc do lodówki.
Bób gotuję aldente w osolonej wodzie 10 minut. Przelewam zimną wodą i obieram ze skórek. Przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję pokrojony koperek, słonecznik, oliwę, czosnek, parmezan i miksuje blenderem. Na końcu doprawiam solą, pieprzem.
Marchew obieram i kroje w plastry gotuję razem z bobem.
Płat ryby przekładam do wysmarowanej oliwą formy do zapiekania. Smaruję połową pesto, układam połowę plastrów marchewki, na to drugi płat ryby, pesto, marchewka. Wstawiam do piekarnika temp 190 stopni na 40 minut. Przekrywam folią aluminiową. Wyjmuję posypuję serem pięć minut przed wyjęciem z piekarnika.
Pomysł jest super i przede wszystkim wygląda smacznie a to jest plus;)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie, na pewno tak samo też smakuje
OdpowiedzUsuńBobu nie lubię ,ale danie warte spróbowania.
OdpowiedzUsuńRyby lubię bób lubię.Danie rewelacja :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńOch, ale tutaj pyszności widzę :)
OdpowiedzUsuń