Kolejny przepis w ramach testowania ze Świadomym Odżywianiem. Tym razem w ruch poszły migdały tarte Back Mit. Już dawno zakochał się w nich. Idealne są do ciasteczek, ciast, panierek. Ciasteczka wychodzą kruche, maślane z nutą pomarańczy.
3 szklanki mąki wrocławskiej
1 szklanka migdałów tartych Back Mit
250 g masła zimnego
2 jajka
1 żółtko
sól szczypta
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka czubata skórki pomarańczowej drobnej
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
Mąkę przesiewam do miski, dodaję migdały tarte, jajka, żółtko, sól, cukier puder, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia, masło. Całość kroję nożem i zagniatam szybko rękoma. Wstawiam do lodówki na godzinę. można zrobić ciasto wieczorem i rano piec ciacha. Ciasto podczas wałkowania podsypuję mąką żeby się nie kleiło do wałka na grubość około 3 mm. Można zrobić grubsze. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 12 minut. Podczas pieczenia sprawdzam czy za bardzo się nie rumienią.
Pysznie u Ciebie jak zawsze... Cudne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńurocze ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyszły świetne.Przepis jest godny wykrozystania
OdpowiedzUsuńFajne ciasteczka, muszą byc pyszne
OdpowiedzUsuńŚwietne do popołudniowej kawy:)
OdpowiedzUsuńCudowne!
OdpowiedzUsuńświetne ciasteczka!!
OdpowiedzUsuńależ piękne! muszą być obłędnie smaczne :-)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasteczka do herbatki :)
OdpowiedzUsuńOch, te ciasteczka są idealne :)
OdpowiedzUsuńSama nie lubię zbytnio piec ale lubię jeść :D hahah :D Piękne zdjecia!
OdpowiedzUsuńCiasteczek nigdy dość :) wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńAle ich naprodukowałaś;)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńumarłam i jestem w niebie.... PYCHA!
OdpowiedzUsuńMuszą być przepyszne:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń