Szybka i prosta frittata z cukinią i szparagami. U mnie w wersji obiadowej bo ja więcej do szczęścia nie potrzebuje.
6 jajek
1 cukinia mała
15 szparagów zielonych
sól ziołowa
pieprz
1/2 łyżeczka czubrycy zielonej
1 łyżeczka masła klarowanego
1/3 pęczka koperku
Cukinię ścieram na race jarzynowej. Szparagi myję kroję na kawałki i gotuję w osolonej wodzie aldente około 3 minuty. Jajka ubijam zrobiłam to mikserem, dodaję sól, pieprz, czubrycę startą cukinię, szparagi, pokrojony koperek, mieszam. Na patelni rozpuszczam masło, wylewam masę jajeczną i wstawiam do piekarnika temp 170 stopni na 30 minut.
Wygląda wspaniale i bardzo apetycznie, zastanawiam mnie jej wierzchnia warstwa :) do tego z sezonowymi szparagami - świetne danie!
OdpowiedzUsuńLekkie danie, idealne na wiosenny obiad:)
OdpowiedzUsuńSmakowity obiadek! Idealny w sezonie! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie, w sam raz na wiosenny obiad :)
OdpowiedzUsuńWspaniała!.
OdpowiedzUsuńSuper danie :)
OdpowiedzUsuńApetyczna i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńpyszna fritata, bardzo lubię :-)
OdpowiedzUsuńMadziu mnie by też wystarczyła na obiad, gorzej z moimi mięsożercami:)
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie!!
o rany! kocham frittaty! super pomysl! jest piekna!
OdpowiedzUsuńuwielbiam je!:) a tak dawno żadnej nie robiłam. muszę zrobić ze szparagami :)
OdpowiedzUsuń