Pokrzywy wykorzystywały nasze babcie w kuchni , a że są zdrowe postanowiłam sama do nich sięgnąć i do tego nic nie kosztują
4 udka od kurczaka
1/3 brokuła
3 garście liści z młodych pokrzyw
1 cebula
1/2 bułki czerstwej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
pieprz do smaku
1 łyżeczka majeranku
olej do smażenia
2 ząbki czosnku
cukier szczypta
Udka wyluzowuje. Czyli delikatnie zdejmuje skórę do miejsca kostki, nacinając nożem ścięgna w miejscach w których nie odchodzi. Następnie mięso odcinam nożem od kości. Kość odcinam zostawiając kostkę i skórę która na niej pozostaje. Mięso miele maszynką, razem z cebulą i ząbkami czosnku. dodaje sól, pieprz, majeranek roztarty.
Pokrzywy dokładnie myję, sparzam gorącą wodą. Też miele maszynką do mięsa. Bułkę moczę w zimnej wodzie i mocno odsączam. Dodaję razem z jajkiem.Masę dokładnie wyrabiam. Brokuł dzielę na małe różyczki i gotuję aldente z dodatkiem soli i cukru szczypta. Skórę udek napełniam farszem mięsnym, dodaję całe różyczki brokuła. Następnie zszywam grubą nitką tak żeby farsz trzymał się. Smażę na wolnym ogniu na oleju około 45 minut podlewając zimną wodą od czasu do czasu
Bardzo fajny pomysł na danie! I ciekawią mnie bardzo te pokrzywy :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na obiad.
OdpowiedzUsuńNadzienie z pokrzywą bardzo mnie zaintrygowało i z pewnością go wykorzystam (może nie do kurczaka) ale w 100% się przyda :)
OdpowiedzUsuńPokrzywy można do wszystkiego dodać prawie :-)
Usuńto raczej podudzia niż udka, ale wyglądają pysznie! też wypróbowuję nowe dania z pokrzywą, bardzo je lubię:)
OdpowiedzUsuńtakiego przepisu nie widziałam jeszcze Madziu,
OdpowiedzUsuńlubię herbatę z pokrzyw, ale nadzienie ze świeżych?
jestem bardzo ciekawa tego smaku
gratuluję pomysłu i pozdrawiam:)
Ja tylko świeże spożywam pokrzywy :-) suszone to herbatkę ewentualnie :-) pozdrawiam ciepło
UsuńTeż muszę się po nie wybrać i coś pokombinować, pysznie u Ciebie
OdpowiedzUsuńSmak mają jaki?Fajne danie.
OdpowiedzUsuńPokrzywy smakują pokrzywami, jak nie piłaś herbaty z suszonej to ciężko określić smak. Z brokułami fajnie smakują.
UsuńŚwietne danie, bardzo pomysłowo i smacznie rzecz jasna :)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś sałatkę z młodych pokrzyw, ale nie pomyślałabym, że można ich użyć do farszu :) Gratuluję pomysłu!
OdpowiedzUsuńn ie jadam mięsa, ale danie bardzo pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńpokrzyw jeszcze nie jadłam, ciekawa jestem tego dania :)
OdpowiedzUsuń