Strony

Strony

piątek, 24 kwietnia 2015

Fioletowe jajka


Polecam zrobić fioletowe jajka bo robi się je bardzo prosto. Wykorzystałam buraka pieczonego i zakwas buraczany do zrobienia ich. Są fajną i lekką przekąską.
















5 jajek
1 szklanka wody
3/4 szklanki zakwasu buraczanego
2 buraki pieczone
4 łyżki octu winnego
1 łyżeczka soli
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
200 g serek puszysty śmietankowy
sól, pieprz
natka pietruszki

Jajka gotuję na twardo, obieram i przekładam do słoika. Wlewam wodę, zakwas buraczany, ocet winny, dodaję sól, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojony jeden burak. Wstawiam do lodówki na 12 godzin około. Wyjmuję z zalewy, kroję na pół i wydrążam żółtko. Połowę żółtek przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję jeden plaster buraka upieczonego, serek, sól, pieprz i miksuję na puszystą masę. Farsz przekładam do worka i wyciskam szprycą do jajek. Resztę żółtek kruszę na talerzu, układam natkę pietruszki. Z drugiego buraka robię różyczkę.

9 komentarzy: